Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό: 1.266 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων και πρόστιμα ύψους 417.200 ευρώ

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τρίτη 6 Απριλίου συνολικά 78.177 ελέγχους και κατέγραψαν 1.266 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 417.200 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε μία (1) επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (66.446). Οι κυριότερες παραβάσεις ήταν οι εξής:

 • Μη χρήση μάσκας.
 • Μη νόμιμη μετακίνηση.
 • Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου.
 • Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες.
 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δεκατέσσερις (14) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα ύψους:

 • 3.000 ευρώ σε έναν (1) διοργανωτή συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
 • 1.000 ευρώ σε έναν (1) ιδιοκτήτη κουρείου για μη τήρηση της λίστας πελατών, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 • 3.000 ευρώ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Κρήτης.
 • 3.000 ευρώ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 • 5.000 ευρώ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • 3.000 ευρώ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.
 • 3.000 ευρώ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καφέ-ζαχαροπλαστείου για παραμονή πελατών εκτός της επιχείρησης μετά την παραλαβή προϊόντων στην Περιφέρεια Αττικής.
 • 6.000 ευρώ σε δύο (2) υπεύθυνες οίκων ανοχής για παράβαση της αναστολής λειτουργίας στην Περιφέρεια Αττικής.
 • 3.000 ευρώ σε τρία (3) κουρεία – κομμωτήρια για μη τήρηση του προβλεπόμενου καταλόγου στην Περιφέρεια Αττικής.
 • 12.000 ευρώ σε τέσσερα (4) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος στην Περιφέρεια Αττικής.

Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.100 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000 ευρώ σε δύο (2) υπεύθυνες δύο (2) οίκων ανοχής για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500 ευρώ σε πέντε (5) υπαλλήλους δύο (2) οίκων ανοχής για άσκοπη μετακίνηση, και 1.500 ευρώ στους πέντε (5) πελάτες που βρίσκονταν στους παραπάνω οίκους ανοχής για άσκοπη μετακίνηση, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 8.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κατάστημα με άδεια λειτουργίας «Κομμωτήριο» διαπιστώθηκε ότι παρείχε υπηρεσίες μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος (solarium). Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση επειδή λειτουργούσε κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας και επιπροσθέτως 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση, στο φυσικό πρόσωπο που φαίνεται να είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της, στον Δήμο Πυλαία Χορτιάτη.

Σημειώνεται ότι το 1520 δέχτηκε συνολικά οι εννιακόσιες εβδομήντα τρεις (973) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει ήδη αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου.

Πηγή: politisonline.com