13 θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στις Σέρρες.

Πρόκειται για 7 ηλικιωμένους άνω των 85 που είναι ασυμπτωματικοί και η διακομιδή τους έχει γίνει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης καθώς και 6 άτομα από το προσωπικό δηλαδή συνολικά 13 άτομα.

Αναλυτικότερα οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται στο νοσοκομείο συνολικά είναι 100 και νόσησαν οι 7, όπως προαναφέρθηκε, ενώ από τα 30 άτομα του προσωπικού έχουν νοσήσει οι 6.

Η περίπτωση των Σερρών αποδεικνύει πόσο «αθόρυβα» μπορεί να κινηθεί ο ιός, καθώς και την αναγκαιότητα να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις εκτός Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας όπου η διασπορά του ιού είναι μεγάλη. Οι Σέρρες πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στο κόκκινο, δηλαδή σε καθεστώς τοπικού lockdown, εξαιτίας επιθετικής έξαρσης των κρουσμάτων που προκλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω μετακινήσεων από τη Θεσσαλονίκη.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη σημείωσε σημαντική αναζωπύρωση της Covid-19, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» από την περασμένη Παρασκευή και να συνεχίζει να καταγράφει «ρεκόρ» ημερήσιων κρουσμάτων, γεγονός που την εντάσσει στις περιοχές που παρακολουθούν στενά οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Εκτός των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, τα Ιωάννινα είναι ακόμη μία περιοχή που είναι στα… σύνορα για να περάσει στο επόμενο επίπεδο κινδύνου.

Οι Σέρρες, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, από την «πράσινη» ζώνη όπου ανήκαν βρέθηκαν στο «πορτοκαλί», χωρίς να περάσουν από το «κίτρινο», ενώ σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε οριακό σημείο να περάσουν στο «κόκκινο».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε γνωστό, μετά από χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες, ότι στην περιοχή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα και 442 επαφές υψηλού κινδύνου που είναι απομονωμένες. «Υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να εφαρμόσει τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε lockdown αλλά για να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε, επίσης, ότι το πρόβλημα στις Σέρρες σχετίζεται με τη διασκέδαση. «Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι «η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στις Σέρρες είναι επιθετική και απαιτεί καθολική και πιστή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού, όπως προβλέπονται από το επίπεδο επιτήρησης 3 («πορτοκαλί» συναγερμός), στο οποίο έχουν μπει οι Σέρρες τις τελευταίες μέρες.

Ενδεχόμενη είσοδος στο επίπεδο επιτήρησης 4 («κόκκινος» συναγερμός) συνεπάγεται μέτρα με χαρακτηριστικά lockdown το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε, διότι θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία. Γι’ αυτό καθένας μας πρέπει να τηρήσει πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Η κατάσταση, ειδικά στον Δήμο Σερρών, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι πάνω από το 90% των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται μέσα στην πόλη των Σερρών».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επισήμανεε πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων στις Σέρρες είναι τα 29 έτη, ωστόσο τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία πολύ μεγάλη πίεση και στο νοσοκομείο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών δήλωσε το Σάββατο 54 νέα κρούσματα και χθες επιπλέον 49.

Πηγή: politisonline.com