Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ότι, με εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μαχητικό F-22 κατέρριψε χθες αγνώστου προελεύσεως «ιπτάμενο αντικείμενο» πάνω από την Αλάσκα.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το εν λόγω αντικείμενο «δεν φαινόταν να διαθέτει εξοπλισμό παρακολούθησης», κάτι που το καθιστά μικρότερο και πιθανότατα λιγότερο εξελιγμένο από το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες ότι το «αντικείμενο», το μέγεθος του οποίου ήταν όσο ένα «μικρό αυτοκίνητο», αποτελούσε «απειλή για την ασφάλεια των αερομεταφορών».

«Δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκε και δεν έχουμε κατανοήσει τη χρήση του προς το παρόν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ είπε σε δημοσιογράφους ότι το «αντικείμενο» πετούσε σε ύψος 12 χλμ και ότι καταρρίφθηκε με πύραυλο AIM-9X που εκτόξευσε το F-22.

Οι αμερικανικές Αρχές διευκρίνισαν ότι προηγήθηκε αναγνωριστική πτήση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το αντικείμενο δεν ήταν επανδρωμένο.

Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι το αντικείμενο «είχε στόχο περίπου 10 μίλια μακριά από τη βόρεια ακτή της Αλάσκας».

Αφού εντόπισε για πρώτη φορά το αντικείμενο την Πέμπτη, ο στρατός έστειλε μαχητικά αεροσκάφη F-35 για έρευνα, είπε ο αξιωματούχος.

Το αντικείμενο τελικά καταρρίφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-22 με ένα AIM-9X, τον ίδιο τύπο αεροσκάφους και πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας και η NORAD, η κοινή αεροδιαστημική υπηρεσία ΗΠΑ-Καναδά, ήθελαν να καταρρίψουν το αντικείμενο κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή οι σύντομες ώρες ηλιακού φωτός στο μακρινό βορρά θα έκαναν το αντικείμενο, που κινείτο αργά, πιο εύκολο να εντοπιστεί.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το αντικείμενο δεν ανήκε στον στρατό ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πηγή: politisonline.com