Σε απόσταση 8 μόλις, ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο βρίσκεται το Oruc Reis και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά, συνεχίζοντας τους ελιγμούς μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή και έχοντας από χθες το βράδυ, κλειστούς τους πομπούς.

Δίπλα του τα τουρκικά πολεμικά πλοία και σε απόσταση αναπνοής οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία.

Η Τουρκία είναι φανερό, ότι κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση  και οι μονάδες του στόλου δίνουν on line εικόνα της πορείας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους,  στο κέντρο επιχειρήσεων και την στρατιωτική ηγεσία.

Η πορεία που έχει χαράξει μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν θα προσεγγίσει τόσο όσο την προηγούμενη φορά που έφθασε περίπου στα 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη και 14 από τη Μεγίστη, με τους αξιωματικούς του Πενταγώνου να επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι ζήτημα μερικών μοιρών για να βρεθεί πιο κοντά από το αναμενόμενο.

Έγκυροι κύκλοι που παρακολουθούν επισταμένα τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και τους οποίους επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, δεν αποκλείουν την περίπτωση το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να εισέλθει στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου (ειδικά προς την περιοχή της ανατολικότερης μικρονησίδας Στρογγύλης) ή να προχωρήσουν οι Τούρκοι σε κίνηση δυτικά του 28ου μεσημβρινού (έρχεται αφού διαπερνά την Προποντίδα το ακρωτήρι Αρμενιστής της Ρόδου και μετά προς βορειοαφρικανική ακτή), δηλαδή σε περιοχή ανατολικά του Νομού Λασιθίου/περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας από το Κας, ακριβώς απέναντι από το ακριτικό ελληνικό νησί,  συνέχισε την εμπρηστική ρητορική δηλώνοντας, ότι αν από τις έρευνες εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η χώρα του θα στείλει άμεσα γεωτρύπανο για να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι «θα στέλνουμε τα πλοία μας σε κάθε ίντσα της “Γαλάζιας Πατρίδας”».

Αναφορικά με το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ειδικότερα, πως αυτό «βρίσκεται σε φάση συντήρησης και σύντομα θα επιστρέψει στην ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις».

Πηγή: politisonline.com