Στους 282 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς δύο ακόμη ηλικιωμένες, οι οποίες βρίσκονταν σε οίκους ευγηρίας, έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Κυριακής.

Πρόκειται για μια 75χρονη γυναίκα από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι και μια 92χρονη από οίκο ευγηρίας του Ευόσμου.

Η 75χρονη, η οποία είχε υποκείμενα νοσήματα αποτελεί τον 24ο νεκρό από κορωνοϊό στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.

Η 92χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου αποτελεί τον δεύτερο νεκρό από τον οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο η διασπορά στον οποίο διαπιστώθηκε στις 19 Αυγούστου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο OPEN,  εξήγησε τους λόγους για τους οποίους «πλήττονται» τα γηροκομεία. Συγκεκριμένα επεσήμανε:

«Πλέον, επειδή επιστρέφουν οι παραθεριστές, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, αν δεν προσέξουν, διασπείρουν τον ιό και βλέπουμε να ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και γι’ αυτό έχουμε τη διασπορά σε γηροκομεία και δομές. Έχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων από 100 έως 300 ημερησίως, δεν έχουμε ευτυχώς αυτό που φοβόμασταν, δηλαδή να έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η επήρεια του Δεκαπενταύγουστου δεν ήταν μεγάλη, περάσαμε τον σκόπελο του δύσκολου Αυγούστου και μπαίνουμε στο εξίσου δύσκολο φθινόπωρο».

Στο μεταξύ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία του για έξαρση των κρουσμάτων με την επιστροφή από τις διακοπές και ειδικά στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τα εξής:

«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική».

Πηγή: politisonline.com