Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Καστελόριζου παρίσταται σήμερα Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε έξαρση και η συγκίνηση στο ακριτικό και πανέμορφο νησί της Ελλάδας, είναι διάχυτη και είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την υποδοχή της, ο κόσμος έψαλε μαζί με το στρατιωτικό άγημα τον Εθνικό μας Ύμνο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στη συνέχεια πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη συνέχεια θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μεγίστης.

Όπως έγινε γνωστό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε πλοία του πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού και στη συνέχεια θα μεταβεί στη νησίδα της Ρω όπου πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω».

Το απόγευμα θα επισκεφτεί χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στο νησί του Καστελλόριζου όπου και θα διανυκτερεύσει.

Το πρόγραμμα της ΠτΔ στο Καστελλόριζο για την Δευτέρα 14/09/2020

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να διανυκτερεύσει στο Καστελλόριζο, ώστε το πρωί της Δευτέρας να παραστεί στη θεία λειτουργία για την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σχολείο του νησιού, όπου φοιτούν 58 μαθητές.

Η ιστορία του Καστελλόριζου και της σημαντικής αυτής επετείου

Το νησί του Καστελλορίζου ήταν το πρώτο κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας που απελευθερώθηκε.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943,συγκεκριμένα το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι και το απελευθέρωσε, Το Καστελλόριζο στη συνέχεια οχυρώνεται και μεταβάλλεται από τους ‘Άγγλους σε κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου.

Από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1943, Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το νησί γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να βρεθούν πρόσφυγες άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο στη Γάζα της Παλαιστίνης.

Μόνον η «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, όπως επί χρόνια συνήθιζε να κάνει.

Το 1945, οι Καστελλοριζιοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους σε τρεις αποστολές. Η τελευταία είχε σοβαρές απώλειες, αφού ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο «Εμπάιρ Πατρόλ», το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να πνιγούν 33 άνθρωποι και να καούν αρκετοί.

Τα ονόματα των νεκρών είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς.

Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

Πηγή: politisonline.com