Ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Σταρόζεβε της Ουκρανίας, που μόλις απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, είναι στρωμένος με πτώματα Ρώσων στρατιωτών και καμένα θωρακισμένα οχήματα.

Οι μακάβριες εικόνες μαρτυρούν τη σφοδρότητα των μαχών κατά τις οποίες οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν το Σταρόζεβε και μερικά άλλα χωριά, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που εξαπέλυσαν στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Ορισμένοι από τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες κείτονταν στο χώμα, πλάι στ’ απομεινάρια των οχημάτων τους, όταν οι δημοσιογράφοι του Reuters έφτασαν στο χωριό την Τετάρτη. Άλλοι είχαν μείνει στα κοντινά χωράφια, στο σημείο όπου πέθαναν.

Μέσα στο χωριό, τα μικρά, μονώροφα σπίτια κατά μήκος του δρόμου, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Οι στέγες τους κατέρρευσαν ή έχουν μεγάλες τρύπες.

Ένα παρατημένο καροτσάκι μωρού ήταν αναποδογυρισμένο, στην άκρη του δρόμου. Στο χωριό επικρατούσε σιγή: οι κάτοικοι έφυγαν ή φροντίζουν να μένουν αθέατοι.

«Πριν από τρεις ημέρες απελευθερώσαμε το Σταρόζεβε. Μπορείτε να δείτε μόνοι σας πώς επιτεύχθηκε αυτό. Μπορείτε να δείτε το κατεστραμμένο στρατιωτικό υλικό. Δόξα στην Ουκρανία», είπε ένας Ουκρανός στρατιώτης, ο Αρτιόμ, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του.

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στην Δευτέρα στο διαδίκτυο έδειχνε τους Ουκρανούς στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία μπροστά από ένα κατεστραμμένο σπίτι στο Σταρόζεβε.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό τον Μάρτιο του 2022, έναν μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί είπαν ότι περίπου 50 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτήν την «επιχείρηση σκούπα» και τέσσερις αιχμαλωτίστηκαν. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τον αριθμό των θυμάτων, μολονότι πτώματα κείτονταν ακόμη στην άκρη του δρόμου και στα χωράφια.

Το Σταρόζεβε είναι ένας από τους μικρούς οικισμούς κοντά στον ποταμό Μόκρι Γιάλι που η Ουκρανία λέει ότι ανακατέλαβε στην αντεπίθεσή της. Δημοσιογράφοι του Reuters έφτασαν την Τρίτη και στο κοντινό χωριό Νεσκούτσνε και έδωσαν την πρώτη, ανεξάρτητη επιβεβαίωση της ουκρανικής προέλασης μετά την έναρξη της αντεπίθεσης.

Συνεχίζεται η αντεπίθεση – Οι ουκρανικές ενέργειες σημειώνουν «μερική» επιτυχία

Η Ουκρανία ανέφερε σήμερα ότι σημειώνει σταδιακά αυξανόμενη πρόοδο στην αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων εν μέσω «εξαιρετικά σφοδρών» συγκρούσεων.

Σε ανάρτηση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ουκρανικές ενέργειες σημειώνουν «μερική» επιτυχία.

Κατά την προηγούμενη ημέρα, ουκρανικά στρατεύματα προέλασαν κατά 200-500 μέτρα σε διάφορες περιοχές κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, και κατά 300-350 μέτρα στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε η ίδια.

«Τα στρατεύματά μας κινούνται αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις και υπεροχή του στρατού από αέρος και σε ό,τι αφορά το πυροβολικό», δήλωσε η Μαλιάρ.

Η ίδια ανέφερε συνεχείς συγκρούσεις κοντά στο χωριό Μακαρίβκα στην κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ, στη νότια Ουκρανία, και δήλωσε ότι μάχες μαίνονται στις περιοχές Νοβοντανιλίβκα και Νοβοποκρόφσκ στην κατεύθυνση της Μαριούπολης.

Λίγο αργότερα η Μαλιάρ υποστήριξε ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι «δυσανάλογα» λιγότερες από εκείνες της ρωσικής πλευράς.

«Γενικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, είχαμε πολύ λιγότερες απώλειες», ανέφερε μέσω του Telegram.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση είπε ότι την εβδομάδα που πέρασε ο αριθμός των εχθρών που σκοτώθηκαν στον τομέα Χορτίτσια (ανατολικά) του μετώπου ήταν 8,73 φορές μεγαλύτερος από τις ουκρανικές απώλειες. Στον τομέα Ταβρία (νότια) ήταν 5,3 φορές μεγαλύτερος).

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από τις ρωσικές αφότου ξεκίνησε η αντεπίθεση του Κιέβου.

«Αυτήν τη στιγμή, βρισκόμαστε τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, απλώς σε διαφορετικές περιοχές (…) Υπάρχει μια πολύ σοβαρή αντιπαράθεση», πρόσθεσε η Μαλιάρ. Υποστήριξε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν προωθηθεί καθόλου εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

Την Δευτέρα η Ουκρανία ανέφερε ότι ανακατέλαβε επτά οικισμούς και οι δυνάμεις της έχουν προωθηθεί σε βάθος έως και 6,5 χιλιομέτρων, καταλαμβάνοντας 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

Πηγή: politisonline.com