Το γεγονέος αυτό, είναι ένα ακόμη παράδοξο, ή για την ακρίβεια μία ακόμη μεγάλη πρόκληση στο σκληρό γεωπολιτικό πόκερ που στήνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία επισημαίνει στις στρατιωτικές και διπλωματικές αναλύσεις του για το 2021 ο γερμανικός Τύπος.

«Η Τουρκία ηγείται στο ΝΑΤΟ» είναι ο χαρακτηριστικό τίτλος της Berliner Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι με την αλλαγή του χρόνου η Τουρκία αναλαμβάνει την ηγεσία στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (VJTF).

Για τον σκοπό, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το ΝΑΤΟ,  η Άγκυρα διαθέτει «μια ταξιαρχία πεζικού 4.200 ανδρών, εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα τουρκικά συστήματα τεθωρακισμένων, αντιαεροπορικής άμυνας και οβιδοβόλων».

Μάικλ Ρούμπιν στο «Βήμα»: Ερντογάν όπως Σαντάμ - Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν έχουν καταρρεύσει λόγω Τραμπ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η Τουρκία στους μεγαλύτερους εξαγωγείς πολεμικού υλικού παγκοσμίως

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτά συμβαίνουν «σε μία στιγμή, κατά την οποία η Τουρκία επεκτείνει τον ρόλο της ως περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης».

«Η τουρκική οικονομία», γράφει, «παραμένει σε βαθιά κρίση. Κι όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) η Τουρκία αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πολεμικού υλικού παγκοσμίως.

Και η μαζική επέκταση της πολεμικής βιομηχανίας  της αποτελεί τμήμα μίας ευρύτερης στρατηγικής και μίας πιο επιθετικής εξωτερικής πολιτικής».

Ανάλυση: Οι δύο, τρεις… πολλοί πόλεμοι του Ερντογάν | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το μέτωπο στο Ιράκ και “η χαρά του Ερντογάν”

Το νέο μέτωπο της Άγκυρας είναι το Ιράκ, γράφει την ίδια ώρα η επίσης γερμανική Die Welt σε άρθρο της με τον τίτλο «Η χαρά του Ερντογάν για τη διένεξη με τους Κούρδους».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Τουρκία έχει εγκατασταθεί πλέον στο βόρειο Ιράκ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της συνεχίζουν να βομβαρδίζουν θέσεις του PKK. Μόλις την περασμένη Παρασκευή έγιναν νέες επιθέσεις σε διάφορες περιοχές κατά μήκος των συνόρων.

Η Τουρκία πλήττει ακόμη και τα μετόπισθεν, που μέχρι σήμερα είχαν παραμείνει εκτός πολεμικών επιχειρήσεων- χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίθεση στο ειδυλλιακό Κούνα Μάζι, ορεινό οικισμό που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «στο Ιράκ η κυβέρνηση της Άγκυρας συνεχίζει την επιθετική της νεο-οθωμανική πολιτική, που έχει ήδη εκδηλωθεί στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και στον πόλεμο για το Ορεινό Καραμπάχ».

Πηγή: politisonline.com