Τρία 24ωρα μετά τη χιονοστιβάδα που παρέσυρε μια ομάδα ορειβατών στα Ιμαλάια, έχουν εντοπιστεί 26 πτώματα από τις ινδικές αρχές με τις έρευνες για τους υπόλοιπους αγνοούμενους να διακόπτονται λόγω της κακοκαιρίας. 

Τα μέχρι στιγμής θύματα είναι 24 μαθητευόμενοι ορειβάτες και οι δύο εκπαιδευτές τους, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ορειβασίας Νεχρού. Εφόσον βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, οι έρευνες θα ξαναρχίσουν αύριο Σάββατο.

Ο Σουνίλ Λαλουάνι, ένας από τους 32 διασωθέντες, επαίνεσε τους εκπαιδευτές για την ψυχραιμία τους αφού, όπως είπε, έσωσαν πολλές ζωές. «Βρισκόμασταν σε απόσταση 50-100 μέτρων από την κορυφή, με τους εκπαιδευτές μπροστά μας, όταν ξαφνικά μια χιονοστιβάδα παρέσυρε τους πάντες. Συνέβη μέσα σε δευτερόλεπτα και βρεθήκαμε σε μια ρωγμή (στον παγετώνα). Καταφέραμε, όπως-όπως, να πάρουμε ανάσα (…) Χάρη σ’ αυτούς (τους εκπαιδευτές) είμαστε ζωντανοί σήμερα», ανέφερε στην εφημερίδα Hindustan Times.

Η χιονοστιβάδα παρέσυρε τους ορειβάτες κοντά  στην κορυφή του όρους Ντραουπάντι κα Ντάντα-2, σε υψόμετρο 4.880 μέτρων, στο κρατίδιο Ουταρακάντ της βόρειας Ινδίας. Μεταξύ των νεκρών είναι η γνωστή αλπινίστρια Σαβίτα Κανσουάλ, που συμμετείχε στην ομάδα ως εκπαιδεύτρια. Η Κανσουάλ πριν κάποιους μήνες έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ και του γειτονικού όρους Μακούλου μέσα σε διάστημα μόλις 16 ημερών, που συνιστά ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών.

Πηγή: politisonline.com