Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, το οποίο απέρριψε το αίτημά του να ακύρωση της απόφασης μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

Μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Σαραφιανού, ο για 60η ημέρα σήμερα, απεργός πείνας, προσφάτως και δίψας, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας:

  • Την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου.
  • Την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση.
  • Την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της Σοφίας Νικολάου.

Η πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα υποστηρίζει ότι η απόφαση για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού είναι παράνομη και ο νόμος 4760/2020 είναι αντισυνταγματικός και «φωτογραφικός».

Σε ό,τι αφορά την αντισυνταγματικότητα, η πλευρά Κουφοντίνα ισχυρίζεται ότι τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η προβαλλόμενη απόφαση της Σοφίας Νικολάου έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.

Τέλος, η πλευρά Κουφοντίνα υποστηρίζει ότι έγινε «εικονική» μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως και παρά την οριακή κατάσταση της υγείας του, που απειλεί ώρα με την ώρα την επιβίωση του κρατουμένου, δεν αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στην ημέρα από την πλευρά του ΣτΕ επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Πηγή: politisonline.com