Κλειστή φαίνεται ότι θα παραμείνει η εστίαση και το Πάσχα, που φέτος πέφτει σε ακριβώς έναν μήνα από σήμερα, στις 2 Μαΐου δηλαδή και αυτό  δεδομένων των πολλών δυστυχώς νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά και της ασφυκτικής πίεσης, που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα.

Σύμφωνα δε, με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, ο βαριά πληττόμενος από τα lockdown κλάδος θα επαναλειτουργήσει το νωρίτερο  στις 3 ή 4 Μαΐου, αμέσως μετά το ελληνορθόδοξο Πάσχα δηλαδή και το αργότερο στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.

Τότε και όχι νωρίτερα όπως κυκλοφορούσε όλες τις προηγούμενες μέρες, φαίνεται ότι θα μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό μας, πάντα σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς κανόνες

Το καλό και το κακό νέο

Σημειώνεται ότι η εστίαση έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, αφού το Σάββατο τα μαγαζιά συμπληρώνουν πέντε συνεχόμενους μήνες κλειστά και μάλιστα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κλάδος της εστίασης, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Η απώλεια δεν φαίνεται τόσο μεγάλη, κάτι που αποδίδεται στο ότι τα στοιχεία βασίζονται στον δηλωθέντα τζίρο και όχι στον πραγματικό.

Η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 1η Απριλίου, μετά από έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισε να χορηγήσει μία γερή “δόση οξυγόνου”, στην εστίαση, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από πολλούς άλλους κλάδους από την μακρά υγειονομική κρίση, καθώς και στον τουρισμό, που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα φέτος.

Η γενναιόδωρη στήριξη, ύψους  330 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χθες με σκοπό την στήριξη του κλάδου, θα αρχίσει να μπαίνει στις “τσέπες” των επιχειρηματιών του κλάδου, στις 10 Μαΐου.

«Ξέρω πόσο σκληρά έχει χτυπηθεί ο κλάδος»

Αναφορά στην εστίαση έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

«Ξέρω πόσο σκληρά έχει χτυπηθεί, συνολικά, ο κλάδος της εστίασης από την πανδημία. Εδώ και 13 μήνες ο τζίρος έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Οι μισοί από αυτούς κύλησαν χωρίς πελάτες, ουσιαστικά, στα τραπέζια σας και παρά την έντονη προσπάθεια που έγινε στο κομμάτι της παραλαβής και της διανομής φαγητού, αυτή η δραστηριότητα μόνο μερικώς μπορεί να συγκρατήσει συνολικά τις απώλειες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή η πολιτεία ξεδίπλωσε ένα δίχτυ προστασίας: ανέλαβε το μισθολογικό και το ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή, κάλυψε και αργότερα μηδένισε το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, μείωσε την προκαταβολή φόρου, μετέθεσε την πληρωμή των οφειλών και φρόντισε για την γρήγορη και ευέλικτη χρηματοδότηση του κλάδου μέσω του εργαλείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Όταν έρθει η ώρα θα ανοίξει η εστίαση»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ως κατάληξη την απόφαση για ενίσχυση του κλάδου της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ, για την κάλυψη των υλικών, ώστε τα καταστήματα να μπορούν -όταν έρθει η ώρα- να επαναλειτουργήσουν.

«Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη μεγάλη κλαδική δράση μέσω ΕΣΠΑ που έγινε ποτέ. Οι επιχειρήσεις της εστίασης, που είχαν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020, θα λάβουν το 7% του τζίρου του 2019 προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες για το άνοιγμα των καταστημάτων τους» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι τα χρήματα δεν θα πρέπει να επιστραφούν, αν οι επιχειρηματίες παρουσιάσουν τα αντίστοιχα τιμολόγια αγορών μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης δεν θέλησε να εκτιμήσει το χρονικό πλαίσιο που θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση ήταν μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα.

«Δεν είναι κάτι που θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. «Την ώρα που θα ανοίξουν, οι επιχειρήσεις θα βρουν λεφτά για να λειτουργήσουν» πρόσθεσε για την εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πηγή: politisonline.com