Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για να συμμετάσχει στις συσκέψεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης (Ecofin), που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σάββατο στη γερμανική πρωτεύουσα.

Στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή το πρωί στο Eurogroup και το μεσημέρι στο Ecofin θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η πορεία των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλα θέματα αφορούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη, όπως και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ο κ. Σταϊκούρας θα επισημάνει την Παρασκευή στους ομολόγους του ότι το πρώτο εξάμηνο 2020 η Ελλάδα υπέστη ύφεση της τάξεως του 7,9%, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος ύφεσης των κρατών μελών στην ΕΕ ανέρχεται στο 9%.

Επίσης θα παρουσιάσει το πακέτο στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης ύψους 24 δις ευρώ που στοχεύει στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Όπως τονίζει, «η Ελλάδα διαθέτει τους πόρους να το χρηματοδοτήσει».

Το βράδυ της Παρασκευής ο Χ. Σταϊκούρας θα πετάξει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρευρίσκεται στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και στην κεντρική του ομιλία το Σάββατο, από την συμπρωτεύουσα.

Διατηρείται & το 2021, η χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους

Στο κρίσιμο αυτό Eurogroup προβλέπεται να γίνει μια συνοπτική αποτίμηση των εθνικών δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών-μελών και της δημοσιονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης για το 2021. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι και τον επόμενο χρόνο θα διατηρηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που ισχύει και φέτος, προκειμένου να είναι τα κράτη-μέλη σε θέση να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Όλα αυτά τα ζητήματα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τα συζήτησε το πρωί με το Γερμανό ομόλογο του Όλαφ Σολτς με τον οποίο, όπως διαβεβαιώνει, διατηρεί μια καλή σχέση, ενώ στην πορεία της ημέρας ο κ. Σταϊκούρας θα συναντήσει μεταξύ άλλων το νέο πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου όπως και τον πρόεδρο της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Ραλφ Μπρίνκχαους.

 

Με πληροφορίες από την DW – Ανταποκριτής: Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: politisonline.com