Η νέα έκτακτη ρύθμιση για την σταδιακή εξόφληση των οφειλών Μαρτίου – Αυγούστου 2020 προς την εφορία, αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή, μέσα στον Αύγουστο. Η ρύθμιση αφορά σε οφειλές που είχαν πάρει αναστολή προθεσμιών καταβολής, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία.

Με τη ρύθμιση αυτή θα παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα συγκεκριμένα ποσά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Ουσιαστικά, με βάση τη ρύθμιση αυτή, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούν να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2021 την τμηματική εξόφληση των φορολογικών οφειλών τους, οι προθεσμίες εξόφλησης των οποίων έληγαν κανονικά τους μήνες Μάρτιο-Αύγουστο του τρέχοντος έτους αλλά μετατέθηκαν για τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβριο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ρύθμισης αυτής θα είναι ότι η πρώτη μηνιαία δόση θα λήγει τον Ιανουάριο του 2021 και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2021 αν επιλεγούν οι 12 δόσεις ή τον Δεκέμβριο του 2022 αν επιλεγούν οι 24 δόσεις.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν, ειδικότερα:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Αυγούστου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020.

Το συνολικό ποσό των φορολογικών οφειλών που είναι δυνατό να υπαχθούν στην έκτακτη ρύθμιση υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: politisonline.com