Στη Μαλακάσα έφθασαν λίγα λεπτά μετά τις 12:30 το μεσημέρι οι 71 μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Πύλου.

Τα δύο πούλμαν με τους 71 μετανάστες ξεκίνησαν από το λιμάνι της Καλαμάτας που φιλοξενήθηκαν προσωρινά για δύο ημέρες, λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Οσοι από τους μετανάστες χρειάστηκαν νοσηλεία παρέμειναν στο νοσοκομείο Καλαμάτας και μετά το εξιτήριο θα μεταφερθούν στην Μαλακάσα, ενώ υπενθυμίζεται ότι έγιναν και 9 συλλήψεις (μεταξύ των 104 διασωθέντων) ατόμων που ανήκαν στο κύκλωμα διακινητών σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη με βαρύτατες καταγγελίες.

Στο ΚΥΤ Μαλακάσας οι μετανάστες

Στη Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας από χθες γίνονταν προετοιμασίες για την υποδοχή των διασωθέντων του ναυαγίου. Οι διασωθέντες θα οδηγηθούν στους οικίσκους όπου θα θα βρουν κάποια είδη ανάγκης, προσωπικής υγιεινής, νερό και φαγητό.

Στο ΚΥΤ Μαλακάσας υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, νοσηλευτές και ψυχολόγοι για τη στήριξη των ανθρώπων αυτών που βίωσαν μια ανείπωτη τραγωδία, ενώ εκεί βρίσκεται και προσωπικό του υπουργείου Μετανάστευσης για την υποδοχή τους.

Ξεκινά η διαδικασία ασύλου για τους μετανάστες του ναυαγίου

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ από το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης, για να ξεκινήσει η διαδικασία ασύλου.

Δεδομένου ότι το Κέντρο στην Μαλακάσα είναι κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόλις προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης, όσοι δικαιούνται ασύλου θα μεταφερθούν σε άλλες δομές ανά τη χώρα ενώ για όσους δεν δικαιούνται θα ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) χορηγούνται ρούχα και υποδήματα στους διαμένοντες, είδη προσωπικής υγιεινής και κλινοσκεπάσματα, τα οποία ανανεώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των διαμενόντων.
Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να χρησιμοποιηθούν από τους διαμένοντες καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Καθημερινά γίνεται διανομή έτοιμου φαγητού τρεις (3) φορές την ημέρα.
Δίδεται η δυνατότητα χρήσης πλυντηρίων και στεγνωτηρίων για τον καθαρισμό των ατομικών τους ειδών.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

Χώρο αναμονής για τους νεοεισερχόμενους στο κέντρο.

Παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την πραγματοποίηση των αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων από το Ιατρείο του Κέντρου.
Γραφεία οργανωτικής διάρθρωσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των διαμενόντων.
Ειδικά διαμορφωμένους χώροι διαβίωσης.
Κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ψυχαγωγίας.

Πηγή: politisonline.com