Σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων λόγω  κορωνοϊού στην Ιταλία.

Το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους 827 άνθρωποι, ενώ οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 28.352. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 222.803 διαγνωστικά τεστ. Ανά 100 τεστ, το 12% προέκυψε θετικό. Σημειώνεται ότι μέσα σε πέντε ημέρες το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά πέντε μονάδες.

Μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ

Όσον αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δεύτερη συνεχή ημέρα μειώνεται ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών. Συγκεκριμένα,  χθες ήταν 3.846 ενώ σήμερα έχουν περιοριστεί στους 3.782. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς, από 34.038 το περασμένο εικοσιτετράωρο, είναι τώρα 33.684.

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Αναφορικά με τις περιοχές όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση παραμένει, όπως και όλες τις προηγούμενες εβδομάδες η Λομβαρδία (5.389) ενώ ακολουθούν το Βένετο (3.418) και το Πεδεμόντιο (3.149) με πρωτεύουσα το Τορίνο. O δείκτης μετάδοσης Rt, όμως, πανιταλικά έχει περιοριστεί στο 1,08, στοιχείο που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας. Από την αρχή της πανδημίας στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 53.677 ασθενείς.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Τύπο, θεωρείται πιθανή η «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων, σε μια σειρά περιφερειών της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στην Τοσκάνη και πιθανώς η Λομβαρδία.

Παρ’ όλα αυτά,  οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Iταλών γιατρών απευθύνουν έκκληση να μην μειωθούν οι απαγορεύσεις και περιορισμοί που έχουν υιοθετηθεί, διότι, όπως τονίζουν, «η πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ και το σύνολο των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Πηγή: politisonline.com