Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σήμερα ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει μετά το Πάσχα, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο OPEN, επεσήμανε ότι αυξάνεται στο 3% (από 2% πέρυσι) η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του φόρου, προσθέτοντας ότι όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι, αλλά θα πρέπει να καταβάλουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα (όπως και πέρυσι) και ο αριθμός των δόσεων θα είναι 8.

Ο ίδιος τόνισε ότι συζητείται με τους θεσμούς και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα, το ζήτημα του «παγώματος» των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Συγκεκριμένα, θα πρόκειται για:

* Ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί
* Εργαζόμενους που είναι σε αναστολή
* Εργαζόμενους είναι στο πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»
* Ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων έχουν «κουρευτεί» τα ενοίκια που εισπράττουν.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η μη προσμέτρηση των τεκμηρίων στον προσδιορισμό του φόρου, εφόσον όμως σε μια από τις δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαν φορολογηθεί με το σύστημα των τεκμηρίων.

Σε σχέση με το όριο του 30% των δαπανών μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα αποφασιστεί (σε συνεννόηση με τους θεσμούς), πάλι για τις προαναφερθείσες κατηγορίες, μια λύση στην κατεύθυνση της «ελάφρυνσης». Προσέθεσε δε, πως το 80% των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν αντιμετωπίζει θέμα «πέναλτι» φόρου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7

Όσον αφορά την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» ανέφερε ότι θα ισχύσει το κριτήριο μείωσης τζίρου για το 2020 που έχει ως στόχο την καλύτερη καταγραφή των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς πολλές από τις αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν μπει και σε προηγούμενους κύκλους «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Οι πληρωμές θα γίνουν στα τέλη του μηνός, ενώ, παράλληλα αυτήν την εβδομάδα θα γίνει μια ενισχυμένη πληρωμή για τις αποζημιώσεις Νοεμβρίου 2020- Ιανουαρίου 2021 και αυτές του Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2021.

Πηγή: politisonline.com