Την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις για μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων από το 2023 θα βρίσκονται στην περιοχή του 7,5% εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα νομοθετήσουμε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού».

«Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι περίπου στην περιοχή του 7,5%. Οι αυξήσεις προκύπτουν από το άθροισμα του 50% του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από το ΥΠΟΙΚ θα είναι λίγο πιο συντηρητικές από της Κομισιόν. Στον δε πληθωρισμό θα τείνει προς το 10%. Άρα βγαίνει ένα αποτέλεσμα περίπου 7,5%» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι αυξήσεις συντάξεων αφορούν 2,3 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Έχουμε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που είναι μόνιμο μέτρο. Οι συνταξιούχοι, ένα τμήμα σημαντικό πάνω από 1 εκατ., θα πάρουν επιταγή ακρίβειας φέτος, ένα μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων θα έχει μόνιμη αύξηση στην περιοχή του 7,5% και έχουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 500.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για γενναίες, μόνιμες παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ανέφερε, δε, ότι «ταυτόχρονα μειώνουμε μόνιμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο της κοινωνίας, κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, και παρεμβαίνουμε, όχι με μόνιμα μέτρα, στο σκέλος των δαπανών για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο κρατά η ενεργειακή κρίση».

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες για την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αρχίσουν στις αρχές του έτους. Όπως ανέφερε, «στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα νομοθετήσουμε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Για το επίδομα θέρμανσης ανέφερε ότι ανέρχεται σε 300 εκατ. ενώ πέρυσι ήταν 170 εκατ. ευρώ. «Έχουμε την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης που είναι άλλα 300 εκατ. ευρώ, και 800 εκατ. της επιταγής ακρίβειας, δηλαδή πάνω από 1 δισεκ. ευρώ θα εισέλθουν έμμεσα ή άμεσα στο πορτοφόλι του πολίτη έως το τέλος της χρονιάς» τόνισε.

Μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις

Πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα μπορούν πλέον κι εκδίδουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς κύριες αιτήσεις συνταξιοδότησης (πλην ανελαστικών και διεθνών) έως το 2021, καθώς και το 85% των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων του 2022.

Αναφερόμενος στην τακτοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «πολύ σημαντικό επίτευγμα», χαρακτηρίζοντας τις δημόσιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ως ένα «υπόδειγμα καλών πρακτικών» καθώς απεδείχθη ότι «το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικά δημόσιες πολιτικές».

Πηγή: politisonline.com