Πριν τις γιορτές υπολογίζει η κυβέρνηση να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας. Σημείωσε δε, ότι φαίνεται να πέφτει ο αριθμός μετάδοσης.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.

Πότε αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης
Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως οι ημερομηνίες που έχει στην ατζέντα της η κυβέρνηση για την λήψη των όποιων αποφάσεων αναφορικά με την άρση του lockdown είναι οι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Στη συνέχεια είπε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν μη γίνουν εστίες μόλυνσης.

Για τα εμβόλια: Δεν εξετάζουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, σημείωσε ότι πάνω από 2 εκατ. εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». «Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τα όσα κατά καιρούς γράφονται και λέγονται από τους αρνητές του κορωνοϊού, τους κάλεσε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας».

Βήμα – βήμα η άρση του lockdown
Ερωτηθείς τι θα ανοίξει πρώτα, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως «το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση».

«Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά». Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως «προϋπόθεση είναι να πέφτουν τα κρούσματα».

«Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης»

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «τα μέτρα στήριξης στην οικονομία θα συνεχιστούν για όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία».

Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση έχει προβλέψει οικονομική στήριξη ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για το 2021.

Πηγή: politisonline.com