Στο έλεος του εμφυλίου πολέμου βρίσκονται οι πολίτες του Σουδάν όπου για τέταρτη μέρα μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις για τη διεκδίκηση της εξουσίας.

Ξεμένει η χώρα από φάρμακα, τα νοσοκομεία δεν έχουν ιατρικές προμήθειες, ενώ παρουσιάζονται και σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

Τον γύρο του κόσμου κάνει, την ίδια στιγμή, η είδηση επιβολής εκεχειρίας 24 ωρών ύστερα από παρέμβαση των ΗΠΑ.

Από τις σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ έχουν σκοτωθεί περίπου 185 άνθρωποι, ενώ το αεροδρόμιο παραμένει αποκλεισμένο.

«Δεν έχουμε νερό» δήλωσε κάτοικος του Σουδάν στο BBC και πρόσθεσε ότι αποθήκευσε ένα μπουκάλι για τη δύο ετών κόρη της.

Τα διεθνή ΜΜΕ δεν εκφράζουν αισιοδοξία για σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις, στο άμεσο μέλλον.

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι απελπιστική: ενώ ο κόσμος ψάχνει εναγωνίως για τροφή, οι πυροβολισμοί συνεχίζονται, οι καπνοί είναι αποπνικτικοί και τα άρματα μάχης φαίνονται στους δρόμους.

Στο χάος βρίσκονται και τα νοσοκομεία όπου προσωπικό κι ασθενείς δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις θεραπείες τους. Εγκλωβισμένοι, δε, βρίσκονται ασθενείς με καρκίνο σε ογκολογικό νοσοκομείο.

Τον κώδωνα κρούει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα. Όπως τονίζει, στο επείγον μήνυμά του, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν προμήθειες, φιάλες αίματος, οξυγόνο και χειρουργικά εργαλεία.

«Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, νιώθω πολύ άρρωστη» λέει μια άλλη γυναίκα στο ΒΒC, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σταθεί κοντά στα παράθυρα κι έχουν πεθάνει από αδέσποτες σφαίρες.

Οι τραυματίες, δε, φτάνουν στους 1.800, περίπου 10 εκατ. είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός δέχεται συνεχείς κλήσεις για βοήθεια.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ομάδα πολιτών στήνει ειδική ομάδα που θα μπορεί να παρέχει τροφή και νερό, ενώ έχουν αρχίσει να οργανώνονται διαδικτυακά καμπάνιες για το τέλος του πολέμου.

Πηγή: politisonline.com