Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα ένα σχέδιο κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι προμηθεύει με όπλα τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί τη ρήξη στις σχέσεις Κιέβου και Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Αυτό το ψήφισμα συγχρονίζει τις ουκρανικές κυρώσεις με τις ενέργειες ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου στην πορεία προς την πλήρη απομόνωση του Ιράν», ανέφερε το ουκρανικό κοινοβούλιο στον ιστότοπό του.

Αυτό το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση του στρατιωτικού εμπορίου με το Ιράν, τη διακοπή διέλευσης τέτοιων εμπορευμάτων μέσω της Ουκρανίας και την «αναστολή των οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων υπέρ των Ιρανών κατοίκων».

Ουκρανία: Οι κυρώσεις στο Ιράν έρχονται ως απάντηση για τα όπλα που προμηθεύει στη Μόσχα

Το ψήφισμα πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να τεθεί σε νομοθετική ισχύ, μια τυπική διαδικασία αφού ο Ουκρανός πρόεδρος είναι αυτός που κατέθεσε το ψήφισμα στη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας.

Το Ιράν είναι ένας στενός εταίρος της Ρωσίας και κατηγορείται από το Κίεβο και τη Δύση ότι προμηθεύει όπλα που χρησιμοποιεί η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των drones-καμικάζι Σαχέντ, ιρανικής κατασκευής.

Το Κίεβο επιχείρησε αρχικά μια τακτική κατευνασμού απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά η προσέγγιση αυτή απέτυχε, φτάνοντας έτσι στην σημερινή κίνηση.

«Τρομοκρατικό καθεστώς το σημερινό Ιράν», λέει ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ

«Το σημερινό Ιράν είναι ένα τρομοκρατικό καθεστώς που συνιστά μια απειλή για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», έγραψε χθες στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Η ανάρτησή του έγινε έπειτα από μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με drone στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά την έναρξη του πολέμου. Στην επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν αρκετές δεκάδες ιρανικά drones.

«Η Τεχεράνη έχει γίνει βασικός σύμμαχος της Μόσχας σε αυτόν τον πόλεμο, προμηθεύοντας σκοπίμως την Ρωσία με όπλα για επιθέσεις σε πόλεις αμάχων», είπε ο Ποντολιάκ.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στον ιρανικό λαό μέσω βίντεο την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι «τα Σαχέντ σπέρνουν τον τρόμο κάθε βράδυ στην Ουκρανία».

Η Τεχεράνη κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο το Σάββατο ότι επικρίνει το Ιράν σε μια προσπάθεια να λάβει περισσότερη βοήθεια και όπλα από τη Δύση.

Πηγή: politisonline.com