Σε ευρεία – έως και ακραία σε κάποιες περιπτώσεις – κλίμακα, εκτείνονται πλέον οι εισηγήσεις των λοιμοξιωλόγων, ενώ η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αναζητήσει την ισορροπία σε μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και ρεαλιστικά στην εφαρμογή τους.

Μέτρα που στην παρούσα φάση δείχνουν αναπόδραστα, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη της Αττικής ξεφεύγει επικίνδυνα και τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 400.

Μάσκες παντού στην Αττική και κλείσιμο της εστίασης στις 10 το βράδυ

Στο πλαίσιο αυτό, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο βασικά μέτρα που προκρίνονται – εάν δεν υπάρξουν άμεσες ενδείξεις ανάσχεσης της πανδημίας – είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους και ο περαιτέρω περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Συγκεκριμένα, και αφού σταθμιστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των επόμενων ημερών, συζητείται το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στόχος μας, να αποφύγουμε το γενικό lockdown

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA άφησε ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας».

Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 10 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Άρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι».

Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Άλλες εισηγήσεις, όπως εκείνη για απαγόρευση κυκλοφορία μετά τις 8 το βράδυ αποκλείονται – σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον – καθώς θεωρείται ότι θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις ενώ δεν είναι καν ρεαλιστική η εφαρμογή της.

Πηγή: politisonline.com