Ξεκίνησε, σήμερα, η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς, καθώς υποχρεούνται να παρουσιάζουν pass αποτέλεσμα αυτοδιάγνωσης κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη, προσερχόμενοι στο σχολείο.

Η χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Από σήμερα Πέμπτη 8 Απριλίου, είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία της Αττικής και τς Θεσσαλονίκης. Η διανομή τους σε όλη την επικράτεια προχωράει ομαλά και από το πρωί της Παρασκευής 9 Απριλίου, θα είναι διαθέσιμα στους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα φαρμακεία της Περιφέρειας.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο.

Τα self tests είναι ρινικά ταχείας ανίχνευσης (με ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό)  και γίνονται στο σπίτι με απλά βήματα, χωρίς να απαιτείται η επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Κορονοϊός: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς - Onmed.gr

Πώς γίνονται τα self test βήμα – βήμα, με απλές οδηγίες που έχουν ως εξής:

 • Απολυμαίνουμε χέρια, κατεβάζουμε τη μάσκα. Καθαρίζουμε την μύτη μας και πλένουμε τα χέρια μας ξανά.
 • Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση).
 • Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι.
 • Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα τον στυλεό με το βαμβάκι στην άκρη, (μπατονέτα).
 • Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα.
 • Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό.
 • Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια).
 • Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του test.
 • Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης.
 • Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα.
 • Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.

Δείτε πώς ακριβώς γίνεται στο Video:


Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Συνεπώς κάνουμε συχνά self test, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ότι νοσούμε από COVID-19, καθώς ένας στους τρεις φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικός.

Επισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό που δίνει πρόσβαση στο σχολείο), θα δηλώνεται στην  πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες.

Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται αυτό να δηλωθεί και να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

Πηγή: politisonline.com