Δραματικές είναι οι διασώσεις πολλών εγκλωβισμένων στα συντρίμμια που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία.

Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό έναν 35χρονο άνδρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.

«Βγάλτε με από εδώ γρήγορα»
«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ομάδες είχαν καταφέρει να σώσουν ένα νέο κορίτσι στο Νιτζίπ, στο Χατάι, 146 ώρες μετά τον σεισμό. Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και ένα βρέφος 7 μηνών, που άντεξε κάτω από τα συντρίμμια στην Αντιόχεια για 140 ώρες.

«Είσαι ένα θαύμα». Έτσι αντιμετώπισαν οι διασώστες την 13χρονη Εσμά Σουλτάν, που ανασύρθηκε στο Γκαζιαντέπ από τις σωστικές ομάδες.

Άκαρπες οι έρευνες της ΕΜΑΚ στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια
Χωρίς τον εντοπισμό κάποιου αγνοούμενου ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της ελληνικής διασωστικής αποστολής στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια. Νεαρή αθλήτρια φέρεται να είχε στείλει sms μέσα από τα χαλάσματα πολυώροφου κτιρίου στην Αντιόχεια, ωστόσο, στα συντρίμμια δεν βρέθηκε ίχνος ζωής.

Ειδικότερα, οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ ολοκλήρωσαν τις έρευνες τους λίγο πριν τις 7:00 και αποχώρησαν από το σημείο, όπου συνεχίζουν πλέον τα τουρκικά συνεργεία.

Πάνω από 28.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία, έχοντας ξεπεράσει τις 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο. Στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε 24.617, ενώ στη Συρία σε 3.547. Συνολικά ο σεισμός μετρά 28.191 θύματα, κατά τα πιο πρόσφατα, ακόμη προσωρινά δεδομένα από τις δυο χώρες.

Παράλληλα, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να διπλασιαστεί. Ο απολογισμός των θυμάτων θα «διπλασιαστεί» και απειλεί να αυξηθεί «ακόμα περισσότερο», προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Λεηλασίες

Χθες η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».

Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.

«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».

Πηγή: politisonline.com