Ακόμα τέσσερις περιφερειακές ενότητες καθώς και πέντε δήμοι αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς αυστηρού lockdown εξαιτίας της αυξημένης διασποράς του νέου κορωνοϊού, το τρίτο κύμα του οποίου επελαύνει στη χώρα.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίασή της σήμερα, εισηγήθηκε όπως αναφέρουν πληροφορίες, να τεθούν σε «βαθύ κόκκινο» οι περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Λέσβου, καθώς επίσης και οι δήμοι Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου και Χανίων.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα στις 18:00, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, για τον κορωνοϊό, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Εισηγήσεις ειδικών για παράταση του lockdown, με οδηγίες για τα Κούλουμα

Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν για την παράταση του lockdown που λήγει τυπικά την Κυριακή, ωστόσο δεν τίθεται θέμα για άρση των μέτρων. Με τις μεταλλάξεις να επικρατούν, που σημαίνει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, τα κρούσματα να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται εδώ και μέρες, η συνέχιση του lockdown εθεωρείτο δεδομένη.

Πέρα από την παράταση του lockdown, οι ειδικοί της επιτροπής εξετάζουν και το θέμα της Καθαράς Δευτέρας.

Θέμα απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού δεν υπάρχει, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.

Πάντως, στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στο θέμα, απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Αναβάλλεται η επανεκκίνηση της οικονομίας

Δύσκολο θεωρείται και το οποιοδήποτε άνοιγμα στις 22 Μαρτίου που είχε θέσει σαν πρώτο στόχο η κυβέρνηση, ενώ και η 29η Μαρτίου, έχει τεθεί εκτός πλάνου, καθώς ο Μάρτιος είναι ένας ιδιαίτερα βεβαρημένος επιδημιολογικά μήνας.

Αν και στην κυβέρνηση στόχευαν να γίνει ένα πρώτο άνοιγμα με το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου, τα τελευταία δεδομένα καθιστούν απαγορευτική, προς το παρόν, αυτή τη συζήτηση, όπως τόνισε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», ξεκαθάρισε η ίδια,  επί του θέματος, κάτι που τόνισε μία ημέρα πριν και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Αν συνεχίζει να καλπάζει η πανδημία, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η ραγδαία αύξηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, αλλά και η αύξηση σε εισαγωγές στα νοσοκομεία φέρνουν δεύτερες σκέψεις, με τους ειδικούς να αναμένεται να κάνουν νέες εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Με τη δεδομένη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και έτσι είναι πλέον πολύ πιθανό να εισηγηθούν και νέα παράταση του lockdown έως το τέλος του μήνα.

Πηγή: politisonline.com