Ολόκληρη η Ιταλία, από αύριο στις 5 το πρωί, μετατρέπεται σε «κόκκινη ζώνη» μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους, για λόγους υγείας, για είδη πρώτης ανάγκης και για ορισμένες έκτακτες ανάγκες.

Όσον αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις, θα παραμείνουν ανοικτά φαρμακεία, μπακάλικα, σούπερ μάρκετ, καπνοπωλεία, περίπτερα αλλά, αυτή την φορά, θα λειτουργήσουν κανονικά τα κομμωτήρια καθώς και τα καταστήματα παιχνιδιών λόγω των γιορτών.

Δύο άτομα από κάθε οικογένεια θα μπορούν να επισκέπτονται κάθε μέρα ένα φιλικό ή συγγενικό τους σπίτι. Για κάθε μετακίνηση, όπως και την περασμένη Άνοιξη, οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση, την οποία πρέπει να παραδίδουν πλήρως συμπληρωμένη στην αστυνομία ή τους καραμπινιέρους σε περίπτωση ελέγχου.

Στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα μετατραπεί σε «πορτοκαλί ζώνη» και θα επαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια. Οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.

Τζ. Κόντε: Aν υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας, η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι σε κόκκινη ζώνη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας σήμερα στην δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της Rai, επεσήμανε ότι «αν τον Ιανουάριο αυξηθεί ο δείκτης μετάδοσης Rt, αν υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας ή εντοπιστεί μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι σε κόκκινη ζώνη, με πιο αυστηρά μέτρα».

Σύμφωνα τα όσα μετέδωσε, νωρίτερα σήμερα, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La7, τα τελευταία στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας δείχνουν ότι ο δείκτης μετάδοσης Rt πανιταλικά βρίσκεται στο 0,9 και ότι τις δυο τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει συνεχή άνοδο. Παράλληλα, οι ειδικοί του Ινστιτούτου σημειώνουν ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται ευρέως και με άκρως επικίνδυνο τρόπο σε όλη τη χώρα.

Πηγή: politisonline.com