Την έντονη ανησυχία τους, εκφράζουν οι υγειονομικές αρχές, για το γεγονός ότι,  πλέον, στα 2.000 περίπου εκτιμώνται τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αυξημένες νοσηλείες -και δη τις εντατικές- στα νοσοκομεία της εν λόγω περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι το μόνο όπλο στην αναχαίτιση του νέου επιθετικού κύματος της επιδημίας, είναι ένας δραματικός περιορισμός της μετακίνησης του πληθυσμού.

Ο  Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την Τετάρτη τα ακριβή στοιχεία όσον αφορά στην μέχρι σήμερα επιβάρυνση των δημόσιων δομών υγείας λόγω κορωνοϊού. Από τις συγκεκριμένες αναφορές διαπιστώνεται ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στα περιστατικά κορωνοϊού, όμως αυτό με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία της επιδημίας. Αν η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες με πάνω από 100 κρούσματα ημερησίως στην Αττική, συντηρηθεί, τότε τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν.

Για πόσες διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μιλάμε

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930.

Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.

Ειδικότερα, στα Νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Προκειμένου να προετοιμαστεί η Αττική για την επικείμενη αύξηση των νοσηλειών προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid εντός των επόμενων 7 ημερών.

Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Ραγδαία η εξάπλωση της επιδημίας

Να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ δείχνουν την ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι 3724 νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σεπτέμβριο, από τα οποία τα 1782, δηλαδή το 63%, δε σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Είναι δηλαδή αυτά που ονομάζονται «ορφανά» αν και όρος δε θεωρείται δόκιμος από την Πολιτεία.

Πέρα από το συγκεκριμένο καταγεγραμμένο στοιχείο, αυτό που προβληματίζει έντονα είναι και η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δηλαδή τα κρούσματα τα οποία φορούν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί. Ειδικά στην Αττική αυτά τα κρούσματα μπορεί να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Το γεγονός αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τις υγειονομικές αρχές. Με δεδομένο ότι πλέον η επιστροφή των αδειούχων έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετές μέρες, το να εμφανίζονται διασκορπισμένα νέα κρούσματα «αγνώστου» προελεύσεως», δεν είναι καθησυχαστικό.

Όπως έχει αναφερθεί από εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους γεγονός το οποίο δικαιολογεί και την έξαρση στην Αττική. Επισήμως τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αττική εκτιμώνται στα περίπου 2000. Στην πραγματικότητα αυτά που υπάρχουν στην κοινότητα μπορεί ναι είναι 3-5 φορές περισσότερα.

Να υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 312 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.’

Στους 67 ανέρχονται οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης χθες ανακοινώθηκαν 3 νέοι θάνατοι όμως εν συνεχεία επιβεβαιώθηκαν άλλοι 5 διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό στους 321.

Πηγή: Healthmag.gr

Πηγή: politisonline.com