Σε εφαρμογή έχουν τεθεί από την Τετάρτη 3 Μαρτίου, με ισχύ έως και την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021, τα νέα αυστηρότερα και στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ από το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα ισχύσει νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 19:00.

Οι πολίτες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρες που βρίσκονται σε αυστηρό lockdown θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, δηλαδή στις αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας, αλλά και στο τι ισχύει με τα sms.

Προσοχή: Για βόλτες & τυχόν αγορές, μόνο στη γειτονιά μας – Εκτός ορίων του δήμου μας, μόνο πεζή με τον κωδικό 6 για σωματική άσκηση, ή με κατοικίδιο

Με τα νέα μέτρα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών.

Όπως προκύπτει με την αποστολή sms στο 13033 πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν αλόγιστη χρήση των κωδικών 2 (για αγορές σε καταστήματα προμήθειας προϊόντων πρώτης ανάγκης) και 6 (για σωματική άσκηση) φεύγοντας από την περιοχή της μόνιμης τους κατοικίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού σε παραλίες, πάρκα, λόφους και Βουνά. Ενδεικτικές ήταν οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από Γλυφάδα, Πάρνηθα, Φλοίσβο κλπ.

Πλέον με όσα ισχύουν οι πολίτες θα πρέπει να κινηθούν αυστηρά μέσα σε μία ακτίνα 2 χλμ από την κατοικία τους ή εντός των ορίων του Δήμου τους.

Διευκρινίζεται ωστόσο πως πεζή, ή με ποδήλατο οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν για σωματική άσκηση, ή βόλτα με το κατοικίδιό τους, χωρίς χιλιομετρικό όριο και έχοντας στείλει SMS, με τον αντίστοιχο κωδικό 6 στο 13033.

Υπενθυμίζεται, πως σε κάθε περίπτωση, με κάθε κωδικό, οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους, προς επίδειξη σε περίπτωση ελέγχου το σχετικό SMS με την απάντηση επιβεβαίωσης μετακίνησης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Το νέο ωράριο απαγόρευσης μετακινήσεων για τα Σαββατοκύριακα

Αλλαγές αποφασίστηκαν και στο ωράριο απαγόρευσης των μετακινήσεων για τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα μετά το «STOP» στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ήρθε και μία μικρή χαλάρωση στο ωράριο περιορισμού των μετακινήσεων καθώς τα Σαββατοκύριακα δόθηκε παράταση μίας ώρας πριν την επιστροφή στο σπίτι.

Τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το επόμενο πρωί..

Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όλες οι αλλαγές που έγιναν στα SMS: Τι ισχύει για τους κωδικούς 2,3 και 6

Οι σημαντικές αλλαγές στα SMS αφορούν τους κωδικούς μετακίνησης 2,3 και 6 και αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Περισσότεροι & συχνοί έλεγχοι – Αυστηρότεροι για τη μετακίνηση με κωδικό 4

Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο Σαββατοκύριακο με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κινητικότητα.

Πηγή: politisonline.com