Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Ευρώπη ενδιαφέρεται για αυτό, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μακογκόνοφ, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Γαλλία, στο κανάλι BFMTV.

«Ρωτήστε τον εαυτό σας, ρωτήστε τους Ευρωπαίους ηγέτες αν θέλουν ρωσικό φυσικό αέριο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το προμηθεύσουμε», δήλωσε ο Μακογκόνοφ όταν ρωτήθηκε για το αν θα υπάρχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.

Σημείωσε ότι οι δυσκολίες με τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη οφείλονται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. «Θα θέλαμε ειλικρινά να μάθουμε αν η Ευρώπη θέλει να λάβει το αέριο μας. Λες και η ίδια η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στον αγωγό φυσικού αερίου, λες και η Ρωσία μπλοκάρει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία… Είναι η Πολωνία αυτή που του επέβαλε κυρώσεις. Δεν θέλουν πλέον να λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο. Τώρα ο αγωγός είναι άδειος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας.

«Ο Nord Stream I δεν λειτουργεί πλέον λόγω τεχνικών δυσκολιών που σχετίζονται με τις κυρώσεις. Ο Nord Stream II δεν δρομολογήθηκε. Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αρκεί να πατήσετε ένα κουμπί για να αρχίσει να λειτουργεί, αλλά κανείς δεν το θέλει. Η Ουκρανία μπλοκάρει το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου που διέρχεται από το έδαφός της», πρόσθεσε ο Μακογκόνοφ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη ήταν μία από τις οδούς για την προμήθεια ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι εξαγωγές πήγαιναν μέσω Λευκορωσίας στην Πολωνία και στη Γερμανία.

Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στην Gazprom να χρησιμοποιεί το πολωνικό τμήμα του αγωγού. Η λειτουργία του Nord Stream έχει ανασταλεί από τα τέλη Αυγούστου. Όπως ανέφερε η Gazprom, η Siemens εεξέφρασε την ετοιμότητά της να εξαλείψει τα προβλήματα στον αγωγό, αλλά λόγω των δυτικών κυρώσεων, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό.Πηγή: politisonline.com