Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς εμφανίσθηκε για πρώτη φορά από την σύλληψή του εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου κλεισμένος σε γυάλινο κλουβί, εν όψει της έφεσης κατά της προφυλάκισής του με κατηγορίες για «κατασκοπεία».
Φορώντας καρό πουκάμισο και τζιν, με σταυρωμένα τα χέρια και βλέμμα ήρεμο και αποφασιστικό, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς κοίταζε αμίλητος τους δημοσιογράφους. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα παρατείνει ή μη την προσωρινή κράτηση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) συνέλαβαν στα τέλη του Μαρτίου τον δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ σε Γεκατερίνμπουργκ. Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι συνελήφθη «επ’ αυτοφώρω» να κατασκοπεύει. Ο φάκελος είναι απόρρητος και δεν έχει εμφανισθεί στοιχείο που να συνεπικουρεί την κατηγορία.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς έχει τεθεί υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, τουλάχιστον μέχρι τις 29 Μαΐου. Εχει καταθέσει έφεση κατά της επιβολή του μέτρου και αυτή συζητείται σήμερα. Οι πιθανότητες το δικαστήριο να αποφανθεί υπέρ της έφεσης του δημοσιογράφου της Wall Street Journal είναι σχεδόν μηδενικές.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λιν Τρέισι, η οποία δήλωσε χθες ότι κατόρθωσε να συναντήσει τον δημοσιογράφο για πρώτη φορά στην φυλακή, βρίσκεται επίσης στην δικαστική αίθουσα.

Η σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς προκάλεσε σοκ, αφού κανείς δυτικός δημοσιογράφος δεν έχει συλληφθεί και κατηγορηθεί για κατασκοπεία στην Ρωσία εδώ και δεκαετίες.

Ο 31χρονος δημοσιογράφος, γνωστός για την ποιότητα της δημοσιογραφικής του δουλειάς και την σοβαρότητά του, απειλείται με 20ετή φυλάκιση.

Το πρωί, ο Ρώσος αντιπολεμικός ακτιβιστής Γιαροσλάβ Σιρσίκοφ, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει πρώτος την σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς, συνελήφθη με την σειρά του κατά την διάρκεια εφόδου των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής αστυνομίας.

Πηγή: politisonline.com