Συνεχίστηκε για δεύτερη δικάσιμο η κατάθεσή της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου, την οποία διαδέχθηκε η κυρία Τουλουπάκη, μετά την παραίτησή της πρώτης, κατά την σημερινή 9η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο περί Ευθύνης Υπουργών όπου δικάζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς (κ. Τουλουπάκη).

«Όταν δεν του έκανα το χατίρι, έβλεπα δημοσιεύματα σε βάρος» τόνισε η κ. Ράϊκου, κατά την σημερινή κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο, αναφερόμενη στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Παράλληλα, η κ. Ράϊκου έκανε ειδική αναφορά στην πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία το επίμαχο διάστημα ήταν επικεφαλής της Ανωτάτης Εισαγγελίας, λέγοντας η κ. Ράϊκου πως «δεν απολάμβανε θεσμικής προστασίας», υπονοώντας ότι την είχε απέναντι της, προσθέτοντας πως «η κυρία Δημητρίου είχε κομματική ταυτότητα».

Η Ελένη Ράϊκου επανέλαβε και πάλι ως «παρεμβατικό, πιεστικό και φορτικό» τον κ. Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας: «Έκανα τη χαζή. Του έλεγα όταν μου ζητούσε κάτι, ”ναι, θα το δούμε”. Τον είχαμε ανάγκη ήταν υπουργός». Με τον Πρόεδρο να ρωτάει σχετικά: «Και τι, χαζός ήταν; Δεν έβλεπε ότι δεν το κάνατε αυτό που ήθελε;».

H κ. Ράϊκου αναφερόμενη στις πιέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκειμένου, όπως έχει υποστηρίξει, να σταλεί στη Βουλή τη δικογραφία της Novartis για τα 10 πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία, χαρακτήρισε τη στάση του κ. Παπαγγελόπουλου ως «εκβιαστική», ενώ διαχώρισε πλήρως τις πιέσεις που ανέφερε κατά την κατάθεσή της από την τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) επαναλαμβάνοντας: «Ποτέ δεν με κυνήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι ήταν υποστηρικτικοί, πλην του κατηγορουμένου υπουργού. Είχε δική του ατζέντα».

Όσον αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει η Ελένη Τουλουπάκη, ότι δεν έστειλε στη Βουλή 3 αναφορές του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η μάρτυρας υπήρξε σαφής: «Οι αναφορές δεν έκαναν λόγο σε συγκεκριμένο υπουργό. Δεν μπορούσαν να σταλούν στη λογική του αμελλητί. Ήθελαν ψάξιμο».

Ένας εκ των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου ρώτησε «γιατί πηγαίνατε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αφού ήταν παρεμβατικός;» και η απάντηση της κ. Ραίκου, έχει ως εξής: «Ήταν υπουργός και εγώ προϊσταμένη δικαστικής υπηρεσίας».

Σε άλλη ερώτηση η μάρτυρας απάντησε ότι «δεν ξυπνήσαμε τέσσερις εισαγγελείς ένα πρωί να καταγγείλουμε τον κ. Παπαγγελόπουλο…».

Από την πλευρά της η υπεράσπιση του κ. Παπαγγελόπουλου αμφισβήτησε την αξιοπιστία της μάρτυρος, αναφερόμενη σε σχέσεις της με τον δικαζόμενο υπουργό και σε καθυστερημένη καταγγελία σε βάρος του. Η δίκη συνεχίζεται αύριο (25/10) το μεσημέρι.

Πηγή: politisonline.com