Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει από το απόγευμα του Σαββάτου (10/12) από τα βορειοδυτικά και βαθμιαία έως και το βράδυ της Κυριακής (11/12) στην υπόλοιπη χώρα. Λόγω της έλευσης των φαινομένων αυτών, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Το θετικό είναι ότι τα φαινόμενα αυτά θα έχουν μικρή διάρκεια, καθώς από τη Δευτέρα ο καιρός θα ανοίξει ξανά. Λόγω των βοριάδων στη χώρα, για κάποια 24ωρα θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία, αλλά ο υδράργυρος θα πάρει ξανά την ανιούσα από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, όταν και για πάνω από μια εβδομάδα θα έχουμε «θερμή εισβολή» στη χώρα.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή το Σάββατο 10/12/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, αρχικά θα υπάρξουν αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.

Επιδείνωση του καιρού θα καταγραφεί από το απόγευμα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και από το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική Στερεά και από τη νύχτα στην ανατολική Πελοπόννησο. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και πιθανώς στο Αιγαίο τοπικά 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φτάσει τους 15 έως 18 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 έως 21 βαθμούς, τοπικά στη βόρεια Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα 5 με 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα 5 με 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν και στη δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 Μποφόρ, βαθμιαία από το απόγευμα 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και από το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και από το βράδυ νοτιοδυτικοί στο Ιόνιο τοπικά 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική Στερεά και από τη νύχτα στα δυτικά και νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα 5 με 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Από το απόγευμα 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά έως 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 και τοπικά στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7, από το απόγευμα 6 με 8 και πιθανώς στα βόρεια τοπικά έως 9 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Εύβοια

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, από το απόγευμα 5 με 7 και τη νύχτα στα νότια τοπικά 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές στις οποίες θα «χτυπήσουν» οι βροχές και οι καταιγίδες το Σάββατο 10/12/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τον καιρό του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου αναμένονται νεφώσεις, ενώ βροχές θα σημειωθούν κυρίως στο Ιόνιο, στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Τα φαινόμενα στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα ενταθούν από το μεσημέρι. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του 24ώρου. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 5 έως 17, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στην Στερεά από 8 έως 18, στην Πελοπόννησο από 7 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 18, στα νησιά του Βορείου και ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 18, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 16 έως 19 και στην Κρήτη από 8 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 6 Μποφόρ και από το απόγευμα 5 έως 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ και από το απόγευμα 5 έως 7 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων, ασθενών βροχών τοπικού χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ και από το απόγευμα 2 έως 4 Μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Προσοχή στους νότιους ανέμους που θα φτάσουν μέχρι και 11 Μποφόρ
Για ένα Σαββατοκύριακο με έντονα καιρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας έκανε λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου. Συγκεκριμένα, από το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσουν βροχές στα βορειοδυτικά και τα βόρεια της χώρας, ενώ και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα επικρατήσει ένα «άνοιξε-κλείσε» του καιρού.

Από το μεσημέρι και μετά, στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα ξεσπάσουν καταιγίδες. Για τον λόγο αυτό ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή. Μάλιστα, από το βράδυ θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση σε όλη την δυτική Ελλάδα.

Οι άνεμοι θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, καθώς θα πνέουν νότιοι με ένταση 6-7 Μποφόρ στο Αιγαίο και 7-8 Μποφόρ στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 20 βαθμούς στα κεντρικά, στους 19 στο Ιόνιο και τους 13-14.

Στην Αττική θα επικρατεί συννεφιά, ενώ βροχές θα πέσουν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν στα 6-7 Μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατεί ένα μουντό σκηνικό, με βροχές να κάνουν την εμφάνισή τους από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα είναι έντασης 5-7 Μποφόρ.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου ο καιρός χαλάει περισσότερο, με περισσότερες βροχές. Ειδικότερα, έντονα καιρικά φαινόμενα θα επικρατήσουν στη δυτική Ελλάδα και από τη Δράμα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση έως 10-11 Μποφόρ. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά, στους 17°C στο Ιόνιο και στους 14°C στα βόρεια.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ο καιρός θα παραμείνει άστατος στη βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα ανοίξει. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά, στους 12°C στα βόρεια και στους 17°C στο Ιόνιο.

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου θα έχει λίγο περισσότερες βροχές, κυρίως στα ανατολικά, ενώ θα επιστρέψουν και στα δυτικά. Μάλιστα, προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις στην ορεινή Ήπειρο. Η θερμοκρασία στους 13 στα κεντρικά, στους 15 στα δυτικά και στους 7 με 11 βαθμούς στα βόρεια.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ένα νέο σύστημα θα δώσει ξανά βροχές. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 14°C στα κεντρικά, τους 16°C στα δυτικά, ενώ στα βόρεια θα είναι μεταξύ 7 και 10 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, μια νέα θερμή μάζα θα φτάσει στη χώρα και θα ζεστάνει εκ νέου τον καιρό.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Πέμπτη 15/12/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, ο καιρός της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου προβλέπεται ότι θα έχει νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα δυτικά, τα βορειοανατολικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7,στα πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά έως 9 Μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια όπου βαθμιαία θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 Μποφόρ .Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο ανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο. Χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 Μποφόρ. Στα ανατολικά αρχικά ανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια -παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: politisonline.com