Όλο και μεγαλύτερο έδαφος φαίνεται να χάνει το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Ερντογάν να εμφανίζει νέα μείωση στην πρόθεση ψήφου των πολιτών κατά 10 μονάδες μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την σύλληψη και φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η κόντρα των τελευταίων ημέρων που ξέσπασε ανάμεσά τους συσπείρωσε ένα μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας, οι οποίοι καταδικάζουν τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου και στέκονται στο πλευρό του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Έτσι, στοιχεία της τελευταίας έρευνας που έγινε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ORC της Τουρκίας, με συμμετέχοντες κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης δείχνουν απότομη πτώση της πρόθεσης ψήφου των πολιτών στο κόμμα του προέδρου.

Στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, το κόμμα του Ερντογάν (AK PARTİ) εμφανίζει νέα πτώση 10 μονάδων, όπως επίσης μεγάλη πτώση εμφανίζει και το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται άνοδος στο κόμμα του Κιλιτσντάρογλου και της Ακσενέρ.

Σημαντική πτώση φαίνεται να παρουσιάζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Στη Σμύρνη, πρώτο έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τεράστια διαφορά μονάδων, ενώ το κυβερνόν κόμμα παρουσιάζει σημαντικές απώλειες όπως και το κόμμα του Μπαχτσελί σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018.

Τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε έναν χρόνο

Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα διανύει μια «κρίσιμη περίοδο», λιγότερο από έξι μήνες από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για την «ταχεία μείωση του πληθωρισμού από το τέλος του μήνα» ανακοινώνοντας για τρίτη φορά αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό 20% ως το τέλος του ερχόμενου έτους», δεσμεύτηκε και ανακοίνωσε την αύξηση.

Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, που αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 84% σε ετήσια βάση, θα αυξηθεί εκ νέου την 1η Ιανουαρίου και θα ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 8.500 τουρκικών λιρών (περίπου 455 δολάρια) σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει νέους ψηφοφόρους, να κρατήσει τους υπάρχοντες, αλλά και να μην χάσει πολλούς ακόμη.

Πηγή: politisonline.com