Οι διαβουλεύσεις τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η σχετική πρόταση υπεβλήθη θυμίζουμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης.

Ο κωδικός

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει τη μορφή QR κωδικού. Με τη σάρωση (σκανάρισμα) αυτού του κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως το ποιο εμβόλιο και πότε χρησιμοποιήθηκε, καθώς και το εάν έχουν γίνει και οι δυο δόσεις, που απαιτούνται για την καλύτερη ανοσοποίηση του οργανισμού, έναντι του νέου κορωνοϊού.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να έχει την ίδια μορφή με την εφαρμογή του The Commons Project που θεσπίστηκε για τα τεστ κορωνοϊού. Με την εφαρμογή αυτή αεροπορικές εταιρείες και οργανισμοί μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ποιοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τεστ και διαγνώστηκαν αρνητικοί.τα

Τα δύο σημαντικά οφέλη από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Σε δημοσίευμα του Bloomberg για τη στρατηγική της Κομισιόν, τονίζεται πως έχει ήδη δρομολογηθεί ο καθορισμός ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Το δίκτυο επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ -και το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του ΠΟΥ».

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με αναλυτές, θα έχει δυο σημαντικά οφέλη. Το ένα θα είναι ότι θα αρθούν τα μέτρα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που θα το έχουν, ενώ το δεύτερο είναι ότι -για τους ίδιους ταξιδιώτες- δεν θα υφίσταται ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού.

Ταραντίλης: Δεν θα λειτουργεί ως διαβατήριο

Στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του briefing, την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος διευκρίνισε, ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για μία κωδικοποίηση με έναν τρόπο, ώστε να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ χωρών.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται. Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid-19, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Πηγή: politisonline.com