Σφοδρό κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο μέρος της Ασίας, προκαλώντας θανάτους και κλείσιμο σχολείων στην Ινδία.

Οι ειδικοί μιλούν για τον «χειρότερο καύσωνα Απριλίου στην ιστορία της Ασίας» καθώς ο υδράργυρος φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ σε Ινδία, Κίνα Ταϊλάνδη και Λάος.

Στην Κίνα, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες, όπως η Τσενγκντού, η Σενγιάνγκ, η Ναντσίνγκ, η Χανγκτσόου και άλλες περιοχές κοντά στο δέλτα του ποταμού Γιανγκ-Τσέ-Γιάνγκ.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες αναφέρονται επίσης στη νοτιοανατολική Ασία. Στη Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος καταγράφονται 42,7 βαθμοί Κελσίου αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η υψηλότερη θερμοκρασία. Στην Ταϊλάνδη, κυβερνητικός σταθμός παρακολούθησης στο αεροδρόμιο Τακ, στα βορειοδυτικά κατέγραψε θερμοκρασία 45,4 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σπάζοντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 44,6 βαθμών στο Μάε Χονγκ Σον στις 28 Απριλίου 2016.

Έλιωσε η άσφαλτος στο Μπαγκλαντές

Ο κλιματολόγος Μαξιμιλιάνο Χερέρα δήλωσε στον Guardian ότι υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στο Μπαγκλαντές, μία χώρα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

Το Σάββατο, στην Ντάκα, που είναι η πρωτεύουσα, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να λιώσει η επιφάνεια της ασφάλτου σε πολλους δρόμους. Σύμφωνα με τις αρχές, ήταν η πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων 58 ετών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, εάν η ζέστη δεν υποχωρήσει, θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές.

Ο καύσωνας πλήττει την Ινδία

Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί φοβούνται ότι φέτος η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Ο καύσωνας έπληξε ορισμένες πολιτείες της Ινδίας, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για τις περιοχές του Μπιχάρ, της Τζαρκάντ, της Οντίσα, της Άντρα Πραντές και της Δυτικής Βεγγάζης. Σε όλες αυτές τις περιοχές, διαμένει υψηλό ποσοστό εργατών στη γεωργία που αναγκάζονται να εργάζονται έξω ακόμη και με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.

Έξι πόλεις στη βόρεια και ανατολική Ινδία κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου. Στην πρωτεύουσα το θερμόμετρο έφτασε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη. Την ίδια ώρα, ο καύσωνας αναμένεται ότι θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας, οι συνθήκες καύσωνα είναι πιθανόν να διατηρηθούν τις επόμενες τέσσερις ημέρες στη Δυτική Βεγγάζη και σε τμήματα του Μπιχάρ. Οι πολίτες καλούνται να λάβουν προληπτικά μέτρα. Στις πληττόμενες περιοχές ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες την πέμπτη ημέρα, οπότε και ο καύσωνας αναμένεται ότι θα υποχωρήσει.

asia_kausonas

Έκλεισαν σχολεία

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε κλείσιμο σχολείων σε ορισμένες περιοχές. Παράλληλα, 13 άνθρωποι πέθαναν και άλλοι οκτώ χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη λόγω ηλίασης, μετά από εκδήλωση που έγινε σε εξωτερικούς χώρους της πολιτείας Μαχαράστρα.

Στη Δυτική Βεγγάζη, τα σχολεία έκλεισαν λόγω της έντονης ζέστης, ενώ και τα ιδιωτικά σχολεία κλήθηκαν να βάλουν λουκέτο. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι τα παιδιά αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στην Τριπούρα και την Οντίσα, ενώ στο Δελχί, δεν θα πραγματοποιούνται απογευματινές συγκεντρώσεις.

asia_kausonas1

Κίνδυνος θερμοπληξίας στην Ταϊλάνδη

Προειδοποιήσεις απευθύνουν οι αρχές και στην Ταϊλάνδη, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας, ειδικά για άτομα που ασκούνται ή εργάζονται πολλές ώρες έξω, όπως οι εργάτες κατασκευών και οι αγρότες. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί φοβούνται για συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών πέραν των καλοκαιρινών μηνών, κάτι που θα οδηγήσει σε ξηρασία και θα προκαλέσει προβλήματα στις καλλιέργειες.

Την ίδια ώρα, υψηλές θερμοκρασίες διαπιστώνονται σε εκατοντάδες σταθμούς σε πάνω από 12 χώρες, όπως στη βορειοδυτική Μιανμάρ, που έφτασε στους 44 βαθμούς, στο βορειοδυτικό Βιετνάμ, με 38 βαθμούς.

Παράλληλα, πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν στην Ιαπωνία, στο Καζακστάν, στο Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Πηγή: politisonline.com