Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα πάρουν προσωρινή σύνταξη, έως ότου βγει η οριστική σύνταξή τους.

Αυτό ανακοίνωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι που περιμένουν εδώ και μήνες ή και χρόνια την σύνταξή τους – και πιθανότατα δεν λαμβάνουν προσωρινή – θα λάβουν το ποσό αυτό αναδρομικά, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

345 – 384 ευρώ, νέα αναδρομικά σε 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους

Το ποσό  της προσωρινής σύνταξης θα κυμαίνεται από 345 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 15 συντάξιμα χρόνια και θα φτάνει σταδιακά τα 384 ευρώ στα 20 έτη ασφάλισης.

Η νέα προσωρινή σύνταξη θα καταβάλλεται πλέον κάθε μήνα και μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, που δεν εισπράττουν σήμερα προσωρινή, θα μπορέσουν να λάβουν άμεσα την νέα προσωρινή σύνταξη. Οι σημερινές προσωρινές, που ήδη καταβάλλονται, θα παραμείνουν ως έχουν.

Ποιες οι προϋποθέσεις για την προσωρινή σύνταξη

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσωρινή σύνταξη είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.

Έτσι, για να λάβει κάποιος υποψήφιος συνταξιούχος την εθνική σύνταξη εκ των προτέρων, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας και προφανώς να έχει 15 έτη ασφάλισης.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα δοθούν και αναδρομικά. Έτσι, αν η αίτηση του ασφαλισμένου για κύρια σύνταξη έχει υποβληθεί πριν από 10 μήνες, με την εφαρμογή του μέτρου θα καταβληθούν 3.840 ευρώ αναδρομικά. Κάθε επόμενο μήνα θα καταβάλλεται έναντι το ποσό αυτό.

«Δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά είναι μια ανακούφιση » δήλωσε ο υπουργός. Και γνωστοποίησε ότι η σχετική εντολή έχει δοθεί στον e-ΕΦΚΑ, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα ακόμα και εντός διμήνου να εφαρμοστεί το μέτρο.

Παράλληλα, θα δουλεύουν όλα τα άλλα μέτρα για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης αφού επεσήμανε ως σημαντικό το έργο του προηγούμενου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αλλά και της διοίκησης του Φορέα, τονίζοντας ότι το 2020 αυξήθηκε ο ρυθμός χορήγησης των συντάξεων κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων είναι μεγάλο και σημαντικό, αναφέρθηκε και στη νέα Ομάδα Έργου με Project Manager, η οποία θα προτείνει και θα επεξεργαστεί επιπλέον μέτρα επίσπευσης της έκδοσης των συντάξεων.

Πηγή: politisonline.com