Το Έπος του 40 και η Αντίσταση της Ελλάδας κατά της Ιταλικής Εισβολής

Το Έπος του 40 και η Αντίσταση της Ελλάδας κατά της Ιταλικής Εισβολής

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εισβολή των φασιστικών δυνάμεων της Ιταλίας. Λίγες ώρες πριν, ο Ιωάννης Μεταξάς, δικτάτορας και πρωθυπουργός, απορρίπτει το ιταλικό τελεσίγραφο που του επιδόθηκε από τον πρεσβευτή Εμαννουέλε Γκράτσι. Σε αυτό το τελεσίγραφο, η Ιταλία ζητούσε την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η απόφαση του Μεταξά να αντισταθεί σηματοδοτεί την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ο οποίος θα γίνει γνωστός ως το «Έπος του ‘40».

Ο Γκράτσι, στα απομνημονεύματά του, αποτυπώνει τον δραματικό διάλογο που είχε με τον Μεταξά πριν από την κήρυξη του πολέμου. Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρεσβευτής φτάνει στην κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού. Αφού ξυπνά τον Μεταξά και του παραδίδει το τελεσίγραφο, ο διάλογος μεταξύ τους αποκτά δραματική ένταση. Ο Μεταξάς διαβάζει το κείμενο και, με μία σταθερή αλλά λυπημένη φωνή, ανακοινώνει: «Λοιπόν, έχουμε πόλεμο».

Η αντίσταση των Ελλήνων και η απόφαση να μην παραδοθούν στις απαιτήσεις της Ιταλίας ενισχύουν την εθνική τους υπερηφάνεια. Το νέο του πολέμου ενημερώνεται γρήγορα στο ελληνικό κοινό μέσω ραδιοφώνου και εφημερίδων, και οι δρόμοι πλημμυρίζουν από πανηγυρισμούς καθώς οι Έλληνες προετοιμάζονται για τη στρατιωτική τους κινητοποίηση.

Ο ελληνικός λαός καλείται να συμμετάσχει στην επιστράτευση, δείχνοντας έτοιμος να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι πρώτες συγκρούσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με τον ελληνικό λαό να δείχνει τη διάθεση να αποδείξει την αξία του στο πεδίο της μάχης, ακολουθώντας την ηρωική παράδοση της χώρας.

Πηγή: tanea.gr