Πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι πρόγονοί μας αποσύρθηκαν προς τη νότια Ευρώπη κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων και επέστρεψαν όταν το κλίμα έγινε πιο ζεστό. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί γενετικά δεδομένα δείχνει ότι τουλάχιστον κάποιοι άνθρωποι παρέμειναν στην κεντρική Ευρώπη, παρά την εξέλιξή μας σε ένα θερμότερο κλίμα όπως αυτό της Αφρικής. Οι καθηγητές Τζον Στιούαρτ και Τζέρεμι Σίαρλ υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι είχαν προσαρμοστεί στην τελευταία εποχή των παγετώνων με ανάλογους τρόπους όπως άλλα θηλαστικά, όπως οι λύκοι και οι αρκούδες.
Η μελέτη, που ηγείται η Οξάλα Γκαρθία Ροντρίγκεζ, ερευνά τη γενετική ιστορία 23 θηλαστικών στην Ευρώπη. Αυτά περιλαμβάνουν διάφορα είδη, από τρωκτικά μέχρι σαρκοφάγα. Μια από τις σημαντικές μετρήσεις της έρευνας είναι η θέση των περιοχών με τη μεγαλύτερη γενετική ποικιλότητα, οι οποίες πιθανόν να λειτούργησαν ως καταφύγια κατά την διάρκεια δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών.
Οι δύο επιστήμονες σημειώνουν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να ήταν ευρέως διανεμημένοι σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, χωρίς να περιορίζονται αποκλειστικά σε νοτιότερες περιοχές. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι οι Νεάντερταλ είχαν ήδη εξαφανιστεί για περίπου 20.000 χρόνια πριν.
Η νέα αυτή έρευνα υποδηλώνει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, οι οποίοι προέρχονται από την Αφρική, φαίνεται να είχαν ανθεκτικότητα σε ψυχρότερα κλίματα παρά τις προηγούμενες υποθέσεις. Εξετάζεται εάν αυτή η ανθεκτικότητα οφείλεται σε οικολογική προσαρμογή, όπως η παμφάγος διατροφή τους, ή σε τεχνολογία όπως ρούχα και κατασκευές, που τους προσέφεραν προστασία.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κατανόηση της κλιματικής αλλαγής καθώς και της βιογεωγραφίας και να επηρεάσει τη μελέτη των ανθρώπινων πληθυσμών στο μέλλον.
Πηγή: tanea.gr