Μυστικά και Καινοτομίες στον Πύργο του Άιφελ: Από το Εργαστήριο μέχρι το Καταφύγιο

Μυστικά και Καινοτομίες στον Πύργο του Άιφελ: Από το Εργαστήριο μέχρι το Καταφύγιο

Μπορεί να γνωρίζετε ή να μην γνωρίζετε ότι ο Γουστάβος Άιφελ χρησιμοποίησε τον Πύργο του Άιφελ ως προσωπικό εργαστήριο καινοτομίας. Επίσης, κάτω από τον πύργο υπάρχει ένα μυστικό καταφύγιο, με είσοδο κοντά στη νότια κολόνα. Αυτή η κατασκευή δεν δημιουργήθηκε αρχικά για προστασία από βομβαρδισμούς, αλλά χτίστηκε το 1909 για στρατιωτικές τηλεπικοινωνίες.

Για τον Πύργο του Άιφελ, ο Άιφελ αρχικά πίστευε ότι το έργο του θα παρέμενε όρθιο μόνο για 20 χρόνια και αντιμετώπισε πολλές επικρίσεις για την αρχιτεκτονική του αισθητική. Έτσι, συνεργάστηκε στενά με τον στρατηγό Gustave-Auguste Ferrié για την ανάπτυξη ενός σταθμού ασύρματης τηλεγραφίας στην κορυφή του πύργου, γεγονός που απέδειξε την χρησιμότητά του.

Το καταφύγιο για τους ασυρματιστές δημιουργήθηκε το 1909, με το 1913 να σηματοδοτεί την αποστολή ασύρματων σημάτων από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού στο αμερικανικό Ναυτικό Αστεροσκοπείο, για τη μέτρηση της διαφοράς του γεωγραφικού μήκους μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Το «επικοινωνιακό δίκτυο του Άιφελ» αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν βοηθήσε τις γαλλικές δυνάμεις να μπλοκάρουν τις γερμανικές επικοινωνίες.

Μετά τον πόλεμο, το Radio Tour Eiffel, που ξεκίνησε το 1921 από το βόρειο πυλώνα του πύργου, αναλάμβανε πιο ψυχαγωγικό ρόλο. Όμως, η γερμανική κατοχή το 1940 τερμάτισε τις εκπομπές, που ωστόσο επανήλθαν μετά τη σύγκρουση. Άγνωστα μυστήρια του καταφυγίου και σήραγγες έχουν παραμείνει ένα στρατιωτικό μυστικό για σχεδόν 70 χρόνια, με κάποιες θεωρίες να αναφέρουν την ύπαρξη σήραγγας προς το Champ de Mars.

Αρκετά ραδιοφωνικά και ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν από τον Πύργο του Άιφελ ακόμα και σήμερα, με νέα κεραία που εγκαταστάθηκε το 1957. Παρά την πρόσφατη δυνατότητα επίσκεψης στο υπόγειο, αυτή έχει διακοπεί, ενώ το αρχικό μηχανοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί και να ελέγχει τους υδραυλικούς ανελκυστήρες του πύργου που σχεδίασε ο Άιφελ το 1889.

Πηγή: tanea.gr