Μία ημέρα πριν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή -την επέτειο μάλιστα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης- στην Αγία Σοφία, την εμβληματική Χριστιανική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, που με προεδρικό διάταγμα, ετράπη σε τζαμί ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, που θα ισχύουν για τους πιστούς.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά συγκεκριμένα ανακοίνωσε πότε θα ανοίξει για τους πιστούς και τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους στις 24 Ιουλίου: «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση».

Εξέφρασε δε, την ευγνωμοσύνη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος άνοιξε την Αγιά Σοφιά η οποία ήταν μουσείο επί 86 χρόνια και τώρα γίνεται τζαμί: «Όλοι οι μουσουλμάνοι είναι ενθουσιασμένοι, όπως κι εγώ. Όλοι θέλουν να είναι στην πρώτη προσευχή της Αγίας Σοφίας. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουμε προετοιμαστεί».

Μόνο με προσκλήσεις η πρώτη προσευχή

Σημειωτέον ότι όλοι όσοι θέλουν να προσευχηθούν θα πρέπει να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο.

Θα υπάρχουν 5 διαφορετικά σημεία για προσευχή, 3 για άνδρες και 2 για γυναίκες. Η είσοδος θα γίνεται από 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου και θα γίνεται σωματική έρευνα από την αστυνομία. Έχει ζητηθεί από τους πιστούς να μην έχουν μαζί τους τσάντες και σακίδια.

Θα υπάρχουν και μέτρα για τον κοροναϊό, ενώ γύρω από την Αγιά Σοφιά θα υπάρχουν 101 ασθενοφόρα, 736 νοσηλευτές και γιατροί και 1 ελικόπτερο. Πολλοί δρόμοι θα είναι κλειστοί για τα ΙΧ γύρω από την Αγιά Σοφιά.

Πηγή: politisonline.com