Εντός των ναών έγινε ο Μέγας Αγιασμός των υδάτων και η Θεία Λειτουργία φυσικά, σήμερα ανήμερα των Αγίων Θεοφανείων με την παρουσία προκαθορισμένου αριθμού πιστών, τήρηση αποστάσεων, μάσκες και όλα όσα ορίζουν τα μέτρα ανάσχεσης της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ο αγιασμός δόθηκε σε μικρά μπουκαλάκια τόσο στους πιστούς που παρακολούθησαν τη Λειτουργία των Φώτων, όσο και σε αυτούς που περίμεναν, έξω από τους Ναούς, τηρώντας  σειρά και αποστάσεις ασφαλείας.

Θεοφάνεια: Ουρές πιστών έξω από εκκλησίες για τον αγιασμό, περιπολίες της αστυνομίας (vid)

Θεσσαλονίκη: Έριξαν σταυρό στην θάλασσα – Επεισόδια και προσαγωγές

Υπήρξε πάντως και μία παραφωνία, με την ρίψη σταυρού στον Θερμαϊκό, από ομάδα ατόμων, λίγο μετά τις 11 το πρωί, παρά την σχετική απαγόρευση.

Η κίνηση της ομάδας, που προέβη στην αυτοσχέδια αυτή τελετή, στην βαριά πληττόμενη από την πανδημία Θεσσαλονίκη, έγινε αμέσως αντιληπτή από αστυνομικούς, που βρίσκονταν από νωρίς στο σημείο, οπότε και προχώρησαν σε προσαγωγές ατόμων.

Θεοφάνεια: Τρεις προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη – Έριξαν Σταυρό στον Θερμαϊκό - Sputnik Ελλάδα

Συγκεκριμένα, προσήχθησαν τρία άτομα ενώ βεβαιώθηκαν δεκάδες πρόστιμα για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων.

Όλα ξεκίνησαν όταν πολίτες συγκεντρώθηκαν στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, στο ύψος του Λευκού Πύργου, ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό κάλεσμα για αγιασμό των υδάτων.

Οι συγκεντρωμένοι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας να ανοίξει τα καταστήματα και υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

Όπως ανέφεραν, είχαν προσκαλέσει και αρκετούς κληρικούς, πάνω από 40, όπως οι ίδιοι δήλωσαν,  ωστόσο κάνεις δεν ανταποκρίθηκε.

 Δείτε σχετικό Video:

Γύρω από τους συγκεντρωμένους έσπευσαν και αρκετοί περαστικοί, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας που έσπευσαν να διαλύσουν τον συνωστισμό.

Το γεγονός, όπως αναφέρει το voria.gr, προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων και μέσα στην αναταραχή ένας από αυτούς κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, να ρίξει τον σταυρό στη θάλασσα και να τον τραβήξει, για να προαχθεί στη συνέχεια από τους αστυνομικούς.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην παραλία

Η εγκύκλιος της Εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με Συνοδική Επιστολή την οποία απέστειλε το απόγευμα της Τρίτης, ζήτησε από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την εορτή των Θεοφανείων, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Θεοφάνεια: Ουρές πιστών έξω από εκκλησίες για τον αγιασμό, περιπολίες της αστυνομίας (vid)

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».

Τέλος, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας. Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το έθνος μπορεί να φέρει», κατέληγε η ανακοίνωση.

Πηγή: politisonline.com