Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, προειδοποίησε για ιδιαιτέρως δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του εμπορίου, σε περίπτωση που επιβληθεί και τρίτο αυστηρό lockdown.

Μιλώντας σήμερα στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο», ο κ. Καφούνης επεσήμανε ότι ενδεχόμενο τρίτο lockdown θα συνεπάγεται το οριστικό λουκέτο για μια στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, σχολιάζοντας την επιστροφή στις αγορές με την μέθοδο του click away, ανέφερε ότι «τα πισωγυρίσματα οδηγούν σε αβεβαιότητα και νευρική κρίση».

«Ύψιστο αγαθό η δημόσια υγεία. Ελπίζουμε μέσα από το πισωγύρισμα του εμπορίου να δούμε τους υγειονομικούς δείκτες να βελτιώνονται και την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσουμε το click inside για όλο το εμπόριο», προσέθεσε.

Σημείωσε μάλιστα  ότι οι αλλαγές στο λιανεμπόριο, δηλαδή η αγορά μέσω click away Δευτέρα με Παρασκευή και το λουκέτο τα σαββατοκύριακα, έγιναν προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών, κάτι που όπως είπε τελικά δεν έγινε.

Λανθασμένο να ρίχνουμε το βάρος στο εμπόριο

«Να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια το εμπόριο. Λανθασμένο να ρίχνουμε το βάρος στο εμπόριο. Να περιορίσουμε την κινητικότητα. Να βρεθεί λύση με τα sms, γεωγραφική ή χρονική, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει, έστω με υβριδικά μοντέλα η αγορά, για να πάρει μια ανάσα. Γιατί υπάρχουν κλάδοι που θα πάψουν να υπάρχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ζήτησε την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μπει σε δίκαιη βάση» και να μετρά την πτώση του τζίρου στο διάστημα όλου του 2020 και όχι ανά μήνα. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για επέκταση της απαλλαγής των ενοικίων για τον Μάρτιο και στο λιανεμπόριο.

Πηγή: politisonline.com