Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι παρά τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού, εξαιτίας της οποίας περισσότεροι από 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν  χάσει τη ζωή τους μέσα σε έναν χρόνο, θα πρέπει ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος «για το χειρότερο» σενάριο.

«Είναι ένα σήμα συναγερμού», ανέφερε ο Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για φέτος. «Αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ’ ανάγκη η χειρότερη», προειδοποίησε.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Ράιαν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά θανατηφόρα παθογόνα. Αν και παραδέχθηκε ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και σκοτώνει ανθρώπους, διευκρίνισε ότι «το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ασθένειες». Θεωρεί, κατά συνέπεια, ότι ο κόσμος θα πρέπει «να προετοιμαστεί στο μέλλον για κάτι που θα είναι ίσως ακόμη χειρότερο».

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες

Παράλληλα, ο συνάδελφός του και σύμβουλος στον ΠΟΥ, Μπρους Έιλγουορντ, εκτίμησε ότι παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα στον αγώνα κατά της νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες.

«Βρισκόμαστε στο δεύτερο και το τρίτο κύμα του ιού αυτού και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα διαχειριστούμε», υπογράμμισε ο Μπρους Έιλγουορντ. «Μολονότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είμαστε παντελώς έτοιμοι για τη σημερινή πανδημία και, ακόμα λιγότερο, για την επόμενη», προσέθεσε.

Πηγή: politisonline.com