Προβληματισμό και έντονες ανησυχίες προκαλεί η εκτίμηση που έκανε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς τόνισε ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός τρίτου κύματος του κορωνοϊού και κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ανοίξει η οικονομία.

Ειδικότερα, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Κυριακής, ο ίδιος αναφέρθηκε σε κίνδυνο 3.000 νεκρών από τον κορωνοϊό μέχρι τον ερχόμενο μήνα. «Από την αρχή της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο», συμπλήρωσε.

Τα παραπάνω, όπως επεσήμανε ο γιατρός, θα δημιουργήσουν  ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία. «Χρειάζεται γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Μόνο με γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα, στην Αττική τουλάχιστον», υπογράμμισε.

Γ. Παυλάκης: Τα νέα μέτρα δεν είναι χαλάρωση και άνοιγμα αλλά μια μικρή ανάσα

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα». «Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα. Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος. Αλλά δεν είναι άνοιγμα».

Ο κ. Παυλάκης κατέστησε μάλιστα σαφή την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «παράλογο».

«Αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο. Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα. Τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα», προσέθεσε ο γιατρός.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Πηγή: politisonline.com