Προειδοποίηση για αεροπορικές επιδρομές εκδόθηκε σε όλη την Ουκρανία σήμερα, με αξιωματούχους να εφιστούν την προσοχή για ενδεχόμενες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και να καλούν τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Υπάρχει μεγάλη απειλή πυραυλικής επίθεσης. Θέλω να το υπογραμμίσω ξανά: μην αγνοείτε τις αντιαεροπορικές σειρήνες», τόνισε ο Σέρχιι Πόπκο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

«Η πολεμική αεροπορία του εχθρού βρίσκεται στον αέρα και πλοία που μπορούν να φέρουν πυραύλους Kalibr βρίσκονται στη θάλασσα. Ο εχθρός εκτόξευσε τους πυραύλους. Η προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις θα διαρκέσει», σημείωσε από την πλευρά του ο Μαξίμ Μαρτσένκο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία.

«Παρακαλώ μην αγνοείτε τις αντιαεροπορικές σειρήνες και πηγαίνετε στα καταφύγια», πρόσθεσε. Στη διάρκεια της νύκτας οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κρίσιμες υποδομές σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ τουλάχιστον 17 πύραυλοι έπληξαν την πόλη Ζαπορίζια σε διάστημα μίας ώρας σήμερα το πρωί.

Η επίθεση στη Ζαπορίζια είναι η πιο σφοδρή που έχει σημειωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, επεσήμαναν τοπικοί αξιωματούχοι. Κρίσιμες υποδομές έγιναν στόχος ρωσικών πληγμάτων στο Χελνίτσκιι στη δυτική Ουκρανία, στο Χάρκοβο στα ανατολικά και στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο Γιούριι Ιχνάτ εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε πέντε από τα επτά drones και πέντε από τους έξι πυραύλους Kalibr που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Ουκρανίας.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία επεσήμανε εξάλλου ότι εναντίον των επαρχιών του Χαρκόβου και της Ζαπορίζια εκτοξεύθηκαν 35 πύραυλοι S-300, τους οποίους δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την έκτακτη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα μετά τα πλήγματα εναντίον υποδομών.

Πηγή: politisonline.com