Έκκληση για αίμα απευθύνουν οι υγειονομικές αρχές σε Λάρισα, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, που έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο για την περίθαλψη των 130 τραυματιών από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η Eλισάβετ Καρανίκα, πρόεδρος «Ερυθρού Σταυρού» Λάρισας, μίλησε για όλα όσα αντιμετώπισε όταν βρέθηκε στο σημείο της ανείπωτης τραγωδίας, καθώς και για τις αυξημένες ανάγκες για αίμα.

«Βρεθήκαμε στο σημείο του ατυχήματος με 20 εθελοντές από τη Λάρισα, την Ελασσόνα και την Κατερίνη. Είδαμε απόκοσμες εικόνες. Το ένα βαγόνι καιγόταν. Βοηθήσαμε όπως μπορούσαμε. Αυτό που μπορέσαμε και κάναμε ήταν να βοηθήσουμε το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική να μεταφέρει σάκους με άψυχα σώματα» δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Καρανίκα.

«Είναι τραγικές οι εικόνες»

Περιγράφοντας την κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στο νομό της Λάρισας επισήμανε ότι τους ζητήθηκε από το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου να βοηθήσουν όσο υπάρχουν στο νοσοκομείο που δέχτηκε τους πρώτους τραυματίες συγγενείς αγνοουμένων που δε βλέπουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων στις λίστες των τραυματιών.

«Παραμένουμε εδώ με μεγάλο αριθμό εθελοντών. Είναι τραγικές οι εικόνες. Μια οικογένεια έχει χάσει δύο κόρες 20 χρονών. Είναι πολύ τραγικό» δήλωσε η κ. Καρανίκα λέγοντας ότι ουδέποτε ξανά έχει αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο.

«Μία ώρα μετά το συμβάν που βρεθήκαμε εμείς εκεί. Όλοι οι τραυματίες είχαν διακομιστεί ήδη. Εμείς όλες τις ώρες που ήμασταν εκεί, δεν υπήρχε ζωντανός» αποκάλυψε η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας.

Όπως είπε έφτασαν στο σημείο μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν ακόμα δεν είχε σβήσει η φωτιά που είχε ξεσπάσει στο δεύτερο βαγόνι, το οποίο ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν και είχε βγει έξω από τις ράγες.

«Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω της φωτιάς. Τα ρούχα μας μυρίζουν ακόμη καπνό» σχολίασε η κ. Καρανίκα.

Έκκληση για αίμα

Η πρόεδρος του «Ερυθρού Σταυρού» Λάρισας μέσα από τον αέρα της ΕΡΤ κάλεσε τον κόσμο να δώσει αίμα γιατί οι αναγκες των τραυματιών θα είναι μεγάλες και τις επόμενες ημέρες.

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μαζί με το Γενικό και μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό από τις 05:00 έχουν στήσει σκηνές στην κεντρική πλατεία. Υπάρχει υπαίθρια αιμοδοσία από τις 09:00 άρχισε μέχρι τις 14:00. Θα είναι σήμερα, ίσως και αύριο γιατί το αίμα που χρειάζεται είναι μεγάλο. Οι τραυματίες είναι πολλοί. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των Λαρισαίων».

Μιλώντας για το σημείο της τραγωδίας τόνισε ότι «οι δυνάμεις που βρήκαμε εκεί ήταν πολύ μεγάλες. Έγιναν όλα όπως θα έπρεπε να γίνουν».

Πηγή: politisonline.com