«Πρέπει να είσαι για να ξέρεις», απάντησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις κατηγορίες του Τζο Μπάιντεν ότι είναι «δολοφόνος», ανταποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο των ΗΠΑ τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε και υπονοώντας την ψυχολογική αντίδρασης της προβολής όπως λέγεται, ή εκείνο που απλοϊκά περιγράφουν τα παιδιά, λέγοντας πως: «Ό,τι λες για τον άλλον, αυτό είσαι».

Βέβαια εδώ δεν μιλάμε για παιχνίδια παιδικά, αλλά για αυτό που οι πολιτικοί αναλυτές ανά τον κόσμο περιγράφουν ως την αρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η καταφατική απάντηση του Μπάιντεν στην ερώτηση του παρουσιαστή του ABC Νews Τζορτζ Στεφανόπουλου αν θεωρεί ότι είναι δολοφόνος ο πρόεδρος της Ρωσίας προκάλεσε κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της στις ΗΠΑ για έκτακτες διαβουλεύσεις για το μέλλον των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων κι απαίτησε τη «συγνώμη» της Ουάσιγκτον. Ερωτηθείς στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την έβδομη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας τι θα απαντούσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ο Πούτιν απάντησε: «Θα του έλεγα: σου εύχομαι να είσαι καλά».

Ο Πούτιν είπε ότι το σχόλιο του Μπάιντεν κατά την αξιολόγηση άλλων χωρών «είναι σαν να κοιτάζει στον καθρέφτη». «Όταν ήμουν μικρός και μαλώναμε μεταξύ μας στην παιδική χαρά, λέγαμε: “ό,τι λες [για τους άλλους] είσαι”», είπε.

Υποστήριξε δε ότι αυτό που είπε ο Αμερικανός ομόλογός του για εκείνον αντανακλά το προβληματικό παρελθόν των ΗΠΑ με τη σφαγή των ιθαγενών Αμερικανών και τη δουλεία, υποστηρίζοντας ότι αυτό το οδυνηρό παρελθόν εξακολουθεί να κατατρύχει τη χώρα. «Ειδάλλως από που θα ξεπηδούσε το κίνημα Black Lives Matter», είπε.

Επέμεινε δε ότι η οι ΗΠΑ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα της Ρωσίας κι ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τη θλίψη του για τα «πολύ κακά σχόλια του Αμερικανού προέδρου», που κατέστησαν σαφές ότι «δεν επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων». «Θα προχωρήσουμε ανάλογα», είπε ο Πεσκόφ σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει ανάλογο στην ιστορία». Δεν απάντησε, όμως, στην ερώτηση αν η Ρωσία θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Πηγή: politisonline.com