Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού, τονίζοντας πως χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές.

Κάλεσε όσους εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, που χαρακτήρισε πισώπλατη μαχαιριά.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι μαχητές της Βάγκνερ είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς. «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές.

Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε.

Είπε πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ροστόφ, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη.

Διαβεβαίωσε πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,

Ο πρώην συνεργάτης του Πούτιν ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ στη Ροστόφ και προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει προς τη Μόσχα.

Το διάγγελμα του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε έκκληση για ενότητα και μίλησε για ανθρώπους που «εξαπατήθηκαν και σύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια», αναφερόμενος στους μαχητές της Wagner χωρίς, όμως, να τους κατονομάσει.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαρακτήρισε τη στάση που κήρυξε ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης «ένοπλη εξέγερση» και κάλεσε τους μαχητές της να μην υπακούσουν στις εντολές του επικεφαλής τους.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου (24/6), ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης ανακοίνωσε πως προελαύνει στην περιοχή Ροστόφ δηλώνοντας πως οι μαχητές του είναι έτοιμοι να «καταστρέψουν τα πάντα», σύμφωνα με το CNNi.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη τεθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και τις περιφέρειες του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και του Λίπετσκ.

«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιφέρειας (του Ροστόφ). Ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα απαραίτητο», ανέφερε ο περιφερειάρχης του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Εικόνες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο δείχνουν οπλισμένους ένστολους να αναπτύσσονται γύρω από κρατικά κτήρια.

Πηγή: politisonline.com