Τη μάχη κατά της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της με τη νίκη της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνέκρινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ομιλία του για τα 80 χρόνια από τη μάχη του Στάλινγκραντ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σίγουρος για νίκη της χώρας του στην Ουκρανία.Επικρίνοντας την απόφαση του Βερολίνου για παροχή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία είναι αντιμέτωπη για άλλη μια φορά με τη Γερμανία.

Αφού τόνισε ότι «μας απειλούν με τα γερμανικά Leopard», ανέφερε ότι η Ρωσία «δεν θα αναπτύξει απλώς τανκς».

Ε.Ε.: Ερχονται νέες κυρώσεις

Νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε από το Κίεβο, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, αναμένεται να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων» ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Ταχεία οικονομική σύνδεση, αντί της πλήρους ένταξης, φέρεται να προωθεί η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προωθήσει την οικονομική σύνδεση με την Ουκρανία ως εναλλακτική της ταχείας ένταξης της εμπόλεμης χώρας, που δεν φαίνεται εφικτή προς το παρόν, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Την Παρασκευή λαμβάνει χώρα στο Κίεβο η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ουκρανίας και οι προσδοκίες από ουκρανικής πλευράς είναι ιδιαιτέρως αυξημένες, όμως αδικαιολόγητα, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Οπως αναφέρει η El Pais, μπορεί να μην είναι δυνατή η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. «εντός δύο ετών», όπως τη θέλει ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ωστόσο η οικονομική πτυχή της ένταξης μπορεί να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς με σκοπό την άμεση ανοικοδόμηση της χώρας και την ανόρθωση της ουκρανικής οικονομίας, η οποία το 2022 συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 30%.

Πηγή: politisonline.com