Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, χαρακτήρισε στοίχημα τη συμπεριφορά των πολιτών, στην ιδιαιτέρως κρίσιμη αυτή στιγμή για την πορεία της πανδημίας.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του lockdown, επεσήμανε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ότι σε μια εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση κρουσμάτων.

«Εάν κερδίσουμε ένα μήνα στην κορύφωση, θα έχουμε προλάβει να εμβολιάσει περισσότερους», προσέθεσε.

Μιλώντας για τον ανησυχητικό αριθμό εισαγωγών, τόνισε ότι από τους 100 που νοσηλεύονται το 10% εισέρχονται στην εντατική.

«Τώρα το lockdown έρχεται μαζί με τα εμβόλια. Αν κερδίσουμε έστω ένα μήνα, θα έχουμε προλάβει να εμβολιάσουμε περισσότερους Έλληνες σε ευπαθείς ομάδες. Η κύρια θνητότητα είναι ηλικιωμένοι στη χώρα.

Τρεις χιλιάδες κρούσματα τον Νοέμβριο μπορεί να σήμαιναν 100 θανάτους. Τρεις χιλιάδες κρούσματα μέσα Μαρτίου θα σημαίνουν 60-50 θανάτους γιατί οι υπερήλικες θα είναι εμβολιασμένοι. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε αυτό τον χρόνο», εξήγησε.

Ερωτηθείς για τις διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία, υπογράμμισε τα εξής: «Περίπου από τους 100 ανθρώπους που νοσηλεύονται, γύρω στο 10% χρειάζεται ΜΕΘ. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές, έτσι κατά ποσοστό 10% αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι».

«Δεν είναι λύση να γεμίσουμε τις ΜΕΘ. Αν είχαμε 10.000 κλίνες εντατικής θεραπείας, αν γέμιζαν θα είχαμε 4.000 θανάτους, η θνητότητα από κορωνοϊό στις ΜΕΘ, είναι 40%», κατέληξε.

Πηγή: politisonline.com