«Καθαριστές», διαζύγια και TikTok πρωταγωνιστούν στις φάρες των τσιγγάνων. Η πιο ισχυρή φατρία έχει πιο βαρύνουσα άποψη και τελικά επικρατεί. Οταν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ οικογενειών, είτε αυτά προέρχονται από προξενιά και γάμους που στράβωσαν είτε για άλλους λόγους, συγκαλούν συμβούλιο το οποίο αποφασίζει και διατάζει.

Σήμερα, και οι τσιγγάνοι έχουν μπει στον χορό των social media και πλέον ένα διαζύγιο ή ένα οποιοδήποτε άλλο deal κλείνει με βίντεο στο TikTok.

«Η συμφωνία μέσω ΤikΤok»

Στην χθεσινή εκπομπή «Αυτοψία» στον Alpha, μίλησαν άνθρωποι που φέρουν εις πέρας αυτές τις διαδικασίες και έχουν τον τίτλο του «καθαριστή». Οπως εξήγησαν, όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει πως θέλει να χωρίσει, τους παίρνει τηλέφωνο και εκείνοι πηγαίνουν να συναντήσουν πρώτα αυτόν ή αυτή που επικοινώνησε μαζί τους, προκειμένου να ακούσουν την άποψη του/της. Το ίδιο γίνεται και με το άλλο μέλος της οικογένειας αμέσως μετά.

Στη συνέχεια, αφού καταλήξουν ποιος έχει το δίκιο, βάζουν και βλέπουν το CD από τον γάμο, προκειμένου να δουν πόσα λεφτά πήρε ως δώρο αυτός που είχε άδικο. Αυτό το ποσό λοιπόν πρέπει να καταβληθεί ως αποζημίωση στην άλλη πλευρά για το διαζύγιο, ενώ στη συνέχεια και αφού έχει ανακοινωθεί μέσω TikTok το διαζύγιο, η πεθερά καίει τα ρούχα του γάμου.

Οσον αφορά στους γάμους, «κλείνονται» σε χορούς, γιορτές κι άλλους γάμους. Τα κορίτσια χορεύουν, οι πατεράδες των γαμπρών εποφθαλμιούν και κάνουν το νόημα στους μεσάζοντες, που πηγαίνουν στον πατέρα της νύφης για να την ζητήσουν. Επί τόπου γίνονται και τα deal.

«Είναι παράξενο για τους Ρομά που στα 21 μου δεν έχω παιδιά»

Το μελανό σημείο όλων αυτών των προξενιών είναι τα ανήλικα παιδιά. Λογοδίνονται από τα 6-7 έτη, ενώ μπορεί να παντρευτούν ακόμα και στα 12 και στα 13 και να εξαναγκαστούν να γίνουν μανάδες, σύζυγοι και να «παίξουν» ρόλους που δεν συνάδουν με τις ηλικίες τους. Χαρακτηριστική είναι η εξομολόγηση μιας κοπέλας, 21 ετών η οποία αποφάσισε να σπουδάσει, να πάει κόντρα σε όλους και όλα και να κυνηγήσει τα όνειρά της. Στον οικισμό των τσιγγάνων στους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου ζουν περίπου 6.000 τσιγγάνοι, είναι η μοναδική που σπουδάζει, ενώ όπως λέει η ίδια, άλλα 2 ή 3 κορίτσια της γενιάς της, έχουν τελειώσει το σχολείο…

Εκπρόσωπος των Ρομά, που μίλησε στην εκπομπή είπε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να σταματήσουν οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών και προσπαθούν να εμφυσήσουν την νοοτροπία αυτοί και στους υπόλοιπους τσιγγάνους, ενώ ζητούν την αρωγή της πολιτείας, η οποία όπως καταγγέλλει δεν τους παρέχει καμία βοήθεια σ’ αυτόν τον τομέα.

Πηγή: politisonline.com